Studiu Mediacritica: Cum a reflectat mass-media din R.Moldova decizia CC. Mostrele de manipulare din partea presei afiliate PSRM
-
24 Aprilie 2020 14:20
Un nou studiu de caz publicat astăzi pe portalul Mediacritica al Centrului pentru Jurnalism Independent relevă mai multe abateri admise de unele instituții media în reflectarea deciziei Curții Constituționale pe marginea legii de angajare a răspunderii de către Guvernul Chicu.
Bunăoară, câteva redacții afiliate PSRM (din 12 instituții monitorizate) s-au folosit de subiect ca să defavorizeze partidele de opoziție ce au depus sesizări la CC, inclusiv prin manipularea informației, abordare selectivă și estompare, lipsa dreptului la replică.
Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova (CC) privind suspendarea Legii Nr. 56 din 2 aprilie 2020, prinul căreia Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, a fost reflectată de toate instituțiile monitorizate.
Unele s-au folosit de subiect ca să defavorizeze și să pună în lumină negativă partidele de opoziție care au depus sesizări la CC, inclusiv prin a nu oferi drept la replică (NTV Moldova, Accent TV, Primul în Moldova, Sputnik.md, Kp.md).
Mai mult, aceste instituții media au prezentat selectiv informația și au recurs la estomparea ei.
Totodată, NTV Moldova, Accent TV și Primul în Moldova au reflectat subiectul monitorizat într-o manieră manipulatoare, sugerând că partidele de opoziție au solicitat anularea întregii legi, dar nu doar a unor articole (3) concrete din act.Câteva redacții au prezentat neutru și echidistant informația (Jurnal TV, Unimedia.info, Moldova 1, RTR Moldova). Printre cele mai frecvent admise abateri deontologice se numără generalizarea, lipsa dreptului la replică, etichetarea și amestecul faptelor cu opinii.
Studiul detaliat poate fi văzut pe pagina mediacritica.md