STUDIU | În perioada stării de urgență, autoritățile publice au cheltuit cu mult mai mulți bani pentru reparații și construcții decât pentru combaterea COVID-19

  • 25 Mai 2020 19:15
STUDIU | În perioada stării de urgență, autoritățile publice au cheltuit cu mult mai mulți bani pentru reparații și construcții decât pentru combaterea COVID-19

 În perioada stării de urgență (17 martie - 15 mai), autoritățile publice din Republica Moldova au cheltuit de 2,5 ori mai mulți bani pe reparația drumurilor, decât pe lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Acest lucru se menționează într-un studiu analitic realizat de expertul în achiziții publice din cadrul Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova), Serghei Merjan. ntru

Potrivit agenției INFOTAG, în studiu se relatează că valoarea totală a contractelor de achiziții publice pentru bunuri și servicii necesare pentru combaterea COVID-19 a constituit circa 10,9%, din valoarea totală a contractelor de achiziții semnate în perioada stării de urgență sau de circa 2.5 ori mai puțin decât pentru drumuri, sau de circa de 2 ori mai puțin decât pentru achiziții de lucrări de construcții și reparații, materiale de construcții, amenajarea teritoriului, în special a parcurilor cu construcția havuzurilor.

"Doar pentru amenajarea parcurilor și scuarurilor în mun. Chișinău sunt în desfășurare achiziții cu valoarea totală estimată de peste 15 mil. lei, pentru reparația obiectelor de cultură (școli de artă și case de cultură) - 8,2 mil. lei, achiziții de mijloace de transport și tehnică specială - 21,3 mil. lei, tehnica de calcul - 6,6 mil. lei, reparații interioare - 7,1 mil. lei", menționează autorul studiului.

Potrivit lui, valoarea totală a contractelor de achiziții atribuite pentru livrare de medicamente și dispozitive medicale, atribuite urmare a desfășurării procedurilor de achiziții publice, a constituit 166,1 mil. lei sau 22% din valoarea totală contractată în perioada 17 martie-15 mai 2020. Din această sumă 82 mil. lei sau 49,4% sunt contractele pentru achiziții de medicamente și dispozitive medicale, necesare pentru combaterea COVID-19, restul sunt achiziții pentru realizarea programelor naționale pentru anul 2020.

Serghei Merjan a subliniat faptul că din analiza achizițiilor efectuate se evidențiază lipsa unor standarde pentru, cel puțin, echipamentele de protecție, necesare pentru COVID-19.

"O altă problemă este calitatea joasă a unor echipamente de protecție livrate, necesare pentru combaterea COVID-19. Unele echipamente de protecție, extrem de necesare pentru prevenirea infectării personalului medical și a pacienților, au fost livrate cu întârziere, datorită incapacității financiare și tehnice a agentului economic de a executa prevederile contractuale, conform angajamentelor asumate", susține expertul.

El consideră revoltător faptul că fenomenul de risipă a banului public continuă și în perioada stării de urgență. Potrivit expertului, unele autorități își permit în această perioadă să facă reparații în birouri, să reînnoiască mobilierul, tehnica de calcul și să cumpere autoturisme de serviciu.

"Mai multe achiziții de bunuri și lucrări lansate sau continuate în pandemie, trebuie să fie sistate sau cel puțin sumele alocate să fie reduse. Este extrem de important ca instituțiile publice, totuși, să demonstreze responsabilitate maximă în gestionarea banilor publici, să utilizeze resursele puține pentru achizițiile de strictă necesitate: ocrotirea sănătății, educație și tehnologii informaționale", consideră Serghei Merjan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău