STUDIU | Guvernul și Parlamentul încalcă cel mai des drepturile omului
-
10 Decembrie 2018 14:40
Aproape 70 la sută dintre respondenții unui studiu sunt de părere că în R. Moldova drepturile omului sunt încălcate în mod sistematic.
Sondajul privind percepțiile asupra drepturilor omului a fost realizat cu suportul Organizației Națiunilor Unite și făcut public astăzi de Oficiul Avocatului Poporului, în contextul marcării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Acesta mai arată că situația privind respectarea drepturilor omului s-a înrăutățit, în opinia a 35 % dintre respondenți.
Potrivit studiului, cel mai des în R. Moldova încalcă drepturile omului Parlamentul și Guvernul (în proporție de 65%), care sunt urmate de judecători și Poliție. Aproape 80 la sută dintre respondenți sunt de părere că pensia este prea mica pentru un trai decent, iar peste 70 la sută dintre cei chestionați susțin că salariile în R. Moldova sunt prea mici.
Cel mai mult se fac responsabili de încălcarea drepturilor omului reprezentanți și funcționari de stat, decât persoane particulare se mai arată în studiu. Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai: ”În studiu este constat că respondenții afirmă că statul trebuie să acorde o mai mare atenție dreptului la sănătate (71,6%) și dreptului la educație”
Datele studiului vor fi folosite de către Organizația Națiunilor Unite pentru a-și dezvolta politicile de intervenție și susținerea acordată R. Moldova, a menționat în discursul său coordonatoarea rezidentă a ONU și reprezentanta PNUD Moldova, Dafina Gercheva.
”Studiul oferă o mapă pentru avansarea agendei privind respectarea drepturilor omului în R. Moldova și pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare mondială ale Națiunilor Unite. Datele generate în urma studiului vor fi folosite pentru o mai bună țintire a asistenței oferită de ONU și evaluare a impactului intervenției noastre”, consideră Dafina Cercheva.
Directorul executiv al companiei Date Inteligente care a realizat studiul, Mihai Bologan.
În același timp, se constată o implicare redusă, de doar 11 la sută, a cetățenilor în activități legate de promovarea sau cunoașterea drepturilor omului. Rezultatele mai arată că o mare parte a populației nu este suficient de informată privind ce înseamnă să respecți drepturile persoanelor cu HIV SIDA.
Amintim că pe 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația universală a drepturilor omului.
Conform Declarației, de la adoptarea căreia se împlinesc 70 de ani, ”toți oamenii s-au născut cu drepturi egale, inalienabile și cu libertăți fundamentale.