Studiu | Femeile cu dizabilități se confruntă cu numeroase bariere în deschiderea unei afaceri

  • 30 Ianuarie 11:58
Studiu | Femeile cu dizabilități se confruntă cu numeroase bariere în deschiderea unei afaceri

Femeile cu dizabilități se confruntă cu numeroase bariere în accesarea resurselor, suportului organizațional și financiar pentru deschiderea unei afaceri. La acestea se adaugă o lipsă de conștientizare și acces limitat la informații relevante, ceea ce reprezintă un obstacol major în dezvoltarea activităților profesionale. Concluzia se conține într-un studiu al Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova „Abilități Europene fără Limite”, desfășurat în parteneriat cu Center for International Private Enterprise, transmite IPN.

Studiul arată că există cerere evidentă pentru servicii de suport mai eficiente și accesibile. În timp ce unele antreprenoare sunt mulțumite de sprijinul primit, altele semnalează accesul dificil la finanțare și complexitatea proceselor birocratice. Această discrepanță subliniază necesitatea unui suport coerent și adaptat nevoilor. Majoritatea respondentelor sondajului nu sunt activ implicate în asociații de afaceri sau nu cunosc avantajele acestora. Acest aspect indică oportunitatea pentru îmbunătățirea comunicării și ofertei de servicii de către aceste organizații, pentru a le face mai atractive femeilor cu dizabilități.

De asemenea, studiul relevă faptul că la etapa inițierii afacerii femeile menționează despre „jonglarea” pe care au trebuit să o facă prin toate sursele de informare și procedurile de inițiere a unei afaceri. Acest lucru indică necesitatea unei platforme centralizate de informare, adaptată persoanelor cu dizabilități.

Irina Revin, președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități, speră că studiul va servi drept bază de soluționare a problemelor femeilor cu dizabilități care vor să lanseze afaceri și să fie independente, deoarece, consideră ea, fără independență financiară nu poate avea loc integrarea socială.

Anna Kompanek, directoare programe SIPE, a spus că prin respectivul studiu s-a încercat localizarea problemelor în crearea unei afaceri și s-au căutat soluții împreună cu instituțiile vizate. Studiul a arătat că femeile cu dizabilități se confruntă cu cele mai mari obstacole în mediul de afaceri.

Mary Alexander, șefa departamentului politici pe economie la Ambasada SUA în Republica Moldova, consideră că femeile dețin diverse funcții de conducere nu pentru că cineva le-a dat niște oportunități, dar pentru că au luptat pentru ele și vor lupta împreună în continuare pentru a oferi oportunități. „Să stabilești un parcurs profesional nu este întotdeauna ușor pentru o femeie, dar și mai mari sunt aceste probleme pentru femeile cu dizabilități.

Cristina Ceban, secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, își dă seama că o dezvoltare economică sustenabilă a țării cere implicarea întregii societăți într-un mediu echitabil, fără discriminări. Ministerul se implică în rezolvarea problemelor identificate prin susținerea antreprenoriatului feminin, dar și prin promovarea unei economii incluzive pentru persoanele cu nevoi speciale.

În cadrul studiului au fost chestionate 504 femei. Cele mai multe au între 25-35 de ani și au predominant studii profesionale-secundare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău