STUDIU | Exerciţiile fizice previn demenţa înainte de diagnosticare, însă nu încetinesc deteriorarea cognitivă după instalarea bolii

  • 17 Mai 15:37
STUDIU | Exerciţiile fizice previn demenţa înainte de diagnosticare, însă nu încetinesc deteriorarea cognitivă după instalarea bolii

Exerciţiile fizice reprezintă una dintre metodele de reducere a riscului de demenţă, fapt relevat de studii anterioare, însă cercetătorii din Marea Britanie au demonstrat recent că odată ce această afecţiune este diagnosticată pierderea capacităţii cognitive nu poate fi împiedicată prin desfăşurarea de activităţi sportive, informează joi AFP.

Creşterea nivelului de activitate fizică nu încetineşte deteriorarea cognitivă, au concluzionat cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul BMJ.

Cercetarea a fost realizată în Marea Britanie pe 494 de pacienţi care prezentau simptome uşoare până la moderate de demenţă, dintre care 329 au primit recomandarea de a efectua exerciţii fizice.

Dintre aceste persoane, majoritatea vârstnice (vârsta medie de 77 de ani), un eşantion a participat la două sesiuni de grup săptămânale de o oră-o oră şi jumătate de exerciţii fizice, plus o oră la domiciliu pe săptămână, în timp ce celălalt grup nu a desfăşurat astfel de activităţi fizice.

Analizele efectuate la sfârşitul unei perioade situate între şase luni şi un an au demonstrat că în cazul persoanelor care au făcut sport boala a evoluat la fel ca în cazul celor scutite de sesiunile de exerciţii fizice.

Declinul cognitiv a fost chiar mai pronunţat în rândul subiecţilor care au făcut sport, însă "în medie, diferenţa a fost mică, iar relevanţa clinică incertă", a subliniat BMJ într-un comunicat.

''În timp ce studiile mai puţin extinse au sugerat că exerciţiile fizice pot preveni sau inversa declinul cognitiv la persoanele cu boala Alzheimer, această cercetare robustă şi foarte amplă oferă răspunsul cel mai clar privind rolul sportului în boala Alzheimer (în stadiu) uşor şi moderat", a comentat un fizioterapeut, Brendon Stubbs.

''Căutarea unor metode de intervenţie eficiente (implementate) în stilul de viaţă, care ar putea întârzia declinul cognitiv în cazul demenţei, ar trebui să continue", a estimat acelaşi cercetător de la King's College, citat de Science Media Center.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ cincizeci de milioane de persoane suferă de demenţă, dintre care două treimi sunt afectate de boala Alzheimer.

Anual, sunt diagnosticate aproximativ zece milioane de cazuri noi de demenţă, precizează AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
-2 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:5,1 m/s
Mar
-3 °C
Mie
-6 °C
Joi
-7 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-6 °C

Curs oficial BNM 01 Decembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5868 -0.0000
USD 17.2336 -0.0000
RON 4.2093 -0.0000
UAH 0.6078 -0.0000
RUB 0.2590 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău