STUDIU | Exercițiile fizice previn demența înainte de diagnosticare, însă nu încetinesc deteriorarea cognitivă după instalarea bolii

  • 17 Mai 2018 15:37
STUDIU | Exercițiile fizice previn demența înainte de diagnosticare, însă nu încetinesc deteriorarea cognitivă după instalarea bolii

Exercițiile fizice reprezintă una dintre metodele de reducere a riscului de demență, fapt relevat de studii anterioare, însă cercetătorii din Marea Britanie au demonstrat recent că odată ce această afecțiune este diagnosticată pierderea capacității cognitive nu poate fi împiedicată prin desfășurarea de activități sportive, informează joi AFP.

Creșterea nivelului de activitate fizică nu încetinește deteriorarea cognitivă, au concluzionat cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul BMJ.

Cercetarea a fost realizată în Marea Britanie pe 494 de pacienți care prezentau simptome ușoare până la moderate de demență, dintre care 329 au primit recomandarea de a efectua exerciții fizice.

Dintre aceste persoane, majoritatea vârstnice (vârsta medie de 77 de ani), un eșantion a participat la două sesiuni de grup săptămânale de o oră-o oră și jumătate de exerciții fizice, plus o oră la domiciliu pe săptămână, în timp ce celălalt grup nu a desfășurat astfel de activități fizice.

Analizele efectuate la sfârșitul unei perioade situate între șase luni și un an au demonstrat că în cazul persoanelor care au făcut sport boala a evoluat la fel ca în cazul celor scutite de sesiunile de exerciții fizice.

Declinul cognitiv a fost chiar mai pronunțat în rândul subiecților care au făcut sport, însă "în medie, diferența a fost mică, iar relevanța clinică incertă", a subliniat BMJ într-un comunicat.

''În timp ce studiile mai puțin extinse au sugerat că exercițiile fizice pot preveni sau inversa declinul cognitiv la persoanele cu boala Alzheimer, această cercetare robustă și foarte amplă oferă răspunsul cel mai clar privind rolul sportului în boala Alzheimer (în stadiu) ușor și moderat", a comentat un fizioterapeut, Brendon Stubbs.

''Căutarea unor metode de intervenție eficiente (implementate) în stilul de viață, care ar putea întârzia declinul cognitiv în cazul demenței, ar trebui să continue", a estimat același cercetător de la King's College, citat de Science Media Center.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ cincizeci de milioane de persoane suferă de demență, dintre care două treimi sunt afectate de boala Alzheimer.

Anual, sunt diagnosticate aproximativ zece milioane de cazuri noi de demență, precizează AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău