STUDIU: Cum se vor organiza alegerile în R.Moldova pe timp de pandemie de COVID-19

  • 25 Mai 13:13
STUDIU: Cum se vor organiza alegerile în R.Moldova pe timp de pandemie de COVID-19

În contextul pandemiei mondiale de COVID-19, organizarea alegerilor necesită abordări noi și măsuri sporite pentru asigurarea sănătății alegătorilor și a funcționarilor electorali, constată un studiu realizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Autorii notează că trebuie gândite inclusiv prevederi speciale pentru alegătorii infectați cu noul coronavirus, dar pentru stabilirea unor metode alternative de votare a rămas prea puțin timp.

Studiul „Organizarea alegerilor pe timp de pandemie de COVID-19” examinează practica internațională de desfășurare a alegerilor în această perioadă și vine cu recomandări în privința măsurilor care trebuie luate pentru asigurarea sănătății participanților la procesul electoral și a alegătorilor.

O analiză a Institutului International pentru Democrație și Asistență Electorală arată că din aproximativ 80 de state unde urmau să fie organizate scrutine de diferite tipuri în perioada pandemiei, în peste ⅔ acestea au fost amânate. În multe state sunt implementate metode alternative de participare la vot, cum ar fi votul prin poștă, votul prealabil sau prin Internet. Până la scrutinul prezidențial a rămas prea puțin timp pentru a fi aplicate astfel de practici în Republica Moldova, a menționat directoarea CICDE, Doina Bordeianu

Organizarea alegerilor în actualul context necesită măsuri speciale, mai ales în ziua votului. Pentru aceasta autoritățile ar trebui să se pregătească din timp - să procure suficienți dezinfectanți, echipamente de protecție pentru funcționarii electorali, să fie identificate locații potrivite. De asemenea, trebuie stabilite prevederi speciale pentru asigurarea dreptului la vot a persoanelor infectate cu COVID-19, a menționat unul din autorii studiului, Victor Pruteanu.

Autorii mai menționează, ca o posibilă măsură de asigurare a securității oamenilor și reducerea numărului maxim de alegători arondați unei secții de votare, care în prezent este de 3.000. Asta ar însemna majorarea numărului de secții de votare.

Autorii studiului mai spun că măsurile necesare asigurării exercițiului electoral pe timp de pandemie va necesita cheltuieli bugetare suplimentare.

Amintim că Parlamentul a stabilit că la 1 noiembrie în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, iar experții în sănătate prognozează un al doilea val al pandemiei de COVID-19 în perioada respectivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,1 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
14
Mon
14
Tue
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău