STUDIU | Aprope toată apa de pe teritoriul Republicii Moldova este „otravă”
-
04 Octombrie 2016 23:52
Nu doar apa din fântânile arteziene, dar și cea de la robinete nu corespunde cerințelor de calitate, arată un studiu realizat cu sprijinul Fundației Est-Europene.
Au fost prelevate probe din toate raioanele, de la instituțiile publice și din gospodării particulare, iar rezultatele au ieșit negative pentru aproximativ jumătate dintre acestea.
Din probele colectate din 45 de localități din Republica Moldova, în peste 60 la sută au fost depistate valori mărite de nitriți, nitrați, sodiu, amoniu, bor, fier, sulfați și floruri, substanțe care dăunează sănătății, dacă depășesc cantitatea admisă. De asemenea, jumătate dintre probe au duritate prea mică a apei, iar fiecare a zecea – un nivel ridicat de mineralizare.
Studiul mai arată că în aproape jumătate dintre probele colectate au fost găsite diferite bacterii coliforme, escherichia coli și streptococi fecali.
Majoritatea localităților rurale din Republica Moldova se alimentează din ape subterane, iar orașele – din ape de suprafață, adică din cele două râuri, Nistru și Prut.
Valori mărite de floruri au fost depistate în Taraclia, Briceni și Ialoveni. Concentrația de nitrați depășește limita maximă admisă în Criuleni, Cornești și Taraclia. Valori crescute de bor s-au înregistrat în Comrat, Taraclia și Ceadîr – Lunga. Tot în aceste orașe sunt cele mai înalte concetrații de sodiu, precum și în Sângerei, Fălești, Drochia și Rîșcani, Edințe și Dondușeni. Cele mai mari concentrații de sulfați au fost înregistrate în Criuleni, Călărași, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Ghindești și Sângerei.