STUDIU | Aproape fiecare țară din lume ar putea avea parte de unul din doi ani deosebit de călduroși începând din anul 2030

  • 07 Ianuarie 2022 12:39
STUDIU | Aproape fiecare țară din lume ar putea avea parte de unul din doi ani deosebit de călduroși începând din anul 2030

Aproape fiecare țară din lume ar putea avea parte de unul din doi ani deosebit de călduroși începând din anul 2030, potrivit unui studiu publicat joi, care scoate în evidență responsabilitatea majoră pe care o au emisiile de gaze cu efect de seră de la principalii poluatori ai lumii, informează France Presse.

Studiul, publicat în jurnalul Communications Earth and Environment, a fost realizat în urma încrucișării datelor istorice privind emisiile și angajamentele luate înainte de recenta conferință ONU privind schimbările climatice (COP 26) de către principalii cinci cei mai mari cinci emițători la nivel mondial - China, Statele Unite, Uniunea Europeană, India și Rusia - pentru a previziona încălzirea la nivel regional până la sfârșitul deceniului.

Rezultatul: 92% dintre cele 165 de țări studiate se preconizează că vor înregistra o dată la doi ani temperaturi extrem de ridicate.

Acești ani sunt definiți prin atingerea nivelului record așteptat o dată la o sută de ani în epoca preindustrială, înainte de creșterea exponențială a emisiilor rezultate din activitatea umană, responsabile de schimbările climatice.

O concluzie ''care subliniază urgența și demonstrează că ne îndreptăm către o lume mult mai caldă pentru toată lumea'', a declarat Alexander Nauels, de la organizația neguvernamentală Climate Analytics, coautor al studiului.

Pentru a evidenția contribuția celor mai mari emițători la acest fenomen, cercetătorii au realizat apoi modele despre cum ar fi arătat situația în urma retragerii emisiilor din 1991, anul următor publicării primului raport al experților ONU din cadrul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), care a scos în evidență responsabilitatea emisiilor cauzate de activitatea umană. În acest caz, proporția țărilor afectate de acești ani de căldură extremă scade la 46%.

Pentru Lea Beusch, de la Universitatea ETH din Zurich, acest studiu evidențiază ''amprenta clară'' a emițătorilor mari din diferite regiuni.

''Cred că este foarte important, pentru că, în general, vorbim despre cantități abstracte de emisii, sau temperaturi globale, pe care le cunoaștem, dar nu le putem simți'', a spus ea pentru France Presse.

Schimbarea ar fi deosebit de marcantă în zonele tropicale africane.

''Deoarece aceasta este o regiune în care variațiile de la un an la altul sunt de obicei destul de mici, chiar și creșterea moderată pe care o va experimenta, în comparație cu alte zone, o va face împinge să iasă cu adevărat de pe traiectoria modelului climatic cunoscut'', a subliniat cercetătoarea.

În valoare absolută, creșterile de temperatură cele mai pregnante afectează latitudinile înalte din emisfera nordică, fenomen deja observat.

Consecințele ar putea fi atenuate prin reduceri semnificative ale emisiilor statelor, au insistat autorii studiului.

Totuși, conform ONU, angajamentele actuale ar urma să crească emisiile cu 13,7% până în 2030, departe de reducerea la jumătate necesară pentru a menține pe linia de plutire obiectivul ideal al Acordului de la Paris din 2015, și anume limitarea încălzirii globale la +1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din era preindustrială, notează Agerpres.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău