STUDIU | Accesul la informație în R.Moldova este specific regimului totalitar

  • 16 Mai 2017 12:59
STUDIU | Accesul la informație în R.Moldova este specific regimului totalitar

Accesul îngrădit la informație și protecția datelor cu caracter personal rămân în continuare o piedică în activitatea jurnaliștilor. Chiar dacă legislația națională în domeniu a fost armonizată cu acquis-ul comunitar, prevederile documentelor sunt interpretate abuziv de către autorități. Informațiile de interes public rămân secretizate, făcându-se referire de fiecare dată la protecția datelor cu caracter personal. Constatările se conțin într-un studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), transmite IPN.

Jurista Tatiana Puiu, autoarea studiului, a menționat marți, 16 mai, la o masă rotundă, că Republica Moldova s-a aliniat standardelor UE în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, dar autoritățile refuză să le implementeze. „Regulamentul prevede expres că prelucrarea datelor cu caracter personal exclusiv în scopuri jurnalistice ar trebui să facă obiectul unor derogări de la lege sau a unor excepții. Considerăm destul de necesar să se purceadă la transpunerea în sistemul național a prevederilor UE”, a spus Tatiana Puiu.

Potrivit studiului, în Republica Moldova atât protecția datelor cu caracter personal, cât și libertatea de exprimare și informare sunt specifice regimului totalitar. Limitarea accesului la informația cu caracter public se realizează prin monopolizarea mijloacelor de informare în masă și supunerea lor unui control politic total. Directorul executiv CJI, Nadine Gogu, a spus că autoritățile aplică restrictiv prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter atunci când informația de interes public este solicitată de jurnaliști.

„Unii funcționari nu răspund cererilor de acces la informație, deseori oferă răspunsuri foarte generale. Acum, în ultimii ani, mai remarcăm că deseori unii funcționari fac trimitere la Legea privind protecția datelor cu caracter personal și refuză să ofere informații. Aceste acțiuni sunt folosite pentru a intimida jurnaliștii. Vrem să se renunțe la această practică”, a spus Nadine Gogu.

În cadrul evenimentului a fost adoptată o rezoluție cu tezele constatate. Rezoluția urmează să fie remisă Parlamentului în scopul eliminării carențelor din activitatea jurnaliștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău