STUDIU: Misiunea de pacificare din Transnistria trebuie modificată
-
29 Aprilie 2014 19:13
Misiunea de pacificare din regiunea transnistreană nu mai este viabilă și trebuie modificată, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina, arată un studiu făcut public, marți, 29 aprilie, de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul.
Experții recomandă crearea unei misiuni de inspecție internațională în Zona de Securitate și transformarea ulterioară a acesteia într-o misiune civilă.
Potrivit studiului actuala misiune de pacificare nu își îndeplinește rolul de soluționare a conflictului, ci acționează mai degrabă pentru crearea, treptat, a unui nou stat pe teritoriul Republicii Moldova. Studiul constată că au fost înregistrate cazuri de folosire a forței nejustificate, precum cel al omorului lui Vadim Pisari, la 1 ianuarie 2012și că misiunea nu este imparțială, pentru că are în componență actori implicați în generarea și menținerea conflictului.
Totodată, misiunea nu are un scop bine definit, a subliniat analistul Leonid Litra.
Autorii documentului recomandă reformarea misiunii de pacificare, fapt cerut de autoritățile de la Chișinău, dar neacceptat de Moscova și Tiraspol, care se declară mulțumiți de actualul format.
Este necesară crearea unei misiuni de inspecție internațională în Zona de Securitate, luând în considerare și modul în care au degenerat lucrurile în țara vecină, Ucraina, a menționat analistul Corneliu Ciurea.
Actuala misiune de pacificare este format din militari moldoveni, din regiunea transnistreană a Republici Moldova și ai Federației Ruse, precum și din observatori ai Ucrainei.
La începutul săptămânii reprezentantul Kremlinului la negocierile în problema reglementării transnistrene, Serghei Gubarev, a declarat că retragerea pacificatorilor ruși din regiune ar fi posibilă numai după semnarea unui acord politic dintre Chișinău și Tiraspol.