STUDIU: Cele mai transparente ministere

  • 20 Februarie 2014 20:31
STUDIU: Cele mai transparente ministere

Ministerul Mediului, cel al Justiției, al Finanțelor și Ministerul Culturii sunt autoritățile publice care se conformează cel mai mult legii privind transparența decizională.

La celălalt pol, cu o performanță modestă, se situează ministerul de Externe, Agenția Relații  Funciare și Cadastru și Ministerul Educației. Sunt concluziile unui studiu  prezentat astăzi de către Asociația pentru Democrație Participativă care a monitorizat în 2013 paginile web ale 23 de autorități publice centrale.
 
Studiul realizat de ADEPT arată un progres moderat în respectarea rigorilor legislației cu privire la transparența decizională de către autoritățile publice monitorizate. Acestea stau prost la capitolul publicarea deciziilor supuse consultărilor publice. Totodată, anul trecut s-a menținut incidența înaltă a proiectelor supuse consultărilor publice în termeni mai mici de 15 zile lucrătoare.
 
În termeni de progres, studiul prezintă că 9 dintre Autoritățile Publice Locale monitorizate, și-au îmbunătățit calitatea compartimentelor web dedicate transparenței decizionale, alte șapte s-au menținut la același nivel ca în 2011, iar 7 au înregistrat un anumit regres, printre care și Ministerul de Interne dar și Biroul Național de Statistică.  
 
Potrivit expertului Mariana Calughin, anul trecut nu s-au înregistrat schimbări legislative majore privind transparența decizională.
 
Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului “Parlament și Guvern deschis: consolidarea transparenței decizionale prin participare publică” implementat de centrului de analiză și consultanță ADEPT cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău