Stratfor: Evenimentele din Ucraina sunt un motiv de îngrijorare pentru România
-
12 Mai 2014 09:43
REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE
Haosul și teroarea au marcat referendumul din estul Ucrainei, subliniază The Independent. SUA și statele europene nu vor recunoaște votul ad-hoc, indiferent de rezultate, numind scrutinul ilegal, titrează The New York Times.
Comunitatea internațională susține o Ucraină unită, subliniază Interfax, de la Kiev. Organizatorii referendumului din Donețk intenționează să înceapă "un divorț civilizat" de Kiev, crede Itar-Tass. Separatiștii spun că referendumul a deschis calea pentru o soluție politică, însă va și agrava diviziunile care sfâșie țara, atenționează The Washington Post. În același timp, SUA și UE intenționează să înăsprească ssancțiunile la adresa Rusiei. Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul John Boehner, a declarat că este nevoie ca băncile rusești să fie sancționate, iar președintele Obama trebuie să obțină un răspuns mai ferm din partea statelor europene, citează Bloomberg. Țările occidentale ar trebui să reducă tonul în relația cu Rusia, a declarat, la rândul său, fostul cancelar german Gerhard Schröder, într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag. "Kievul a ridicat în aer răzbunarea pe care nu o poate aplica Rusiei pe câmpul de bătălie", titrează metaforic El Mundo și explică: Doi miniștri ruși au fost nevoiți să se întoarcă din drum, după ce Ucraina a interzis sâmbătă celor două avioane având la bord înalți oficiali ruși să survoleze spațiul său aerian, când se întorceau la Moscova, din capitala Republicii Moldova. Ia Regnum Novosti a anunțat, la rândul său, că vicepremierul rus Dmitri Rogozin decisese să revină în Rusia, după o vizită în Transnistria, sperând să folosească drumul cel mai scurt, prin România și Ucraina, dar ambele state i-au refuzat solicitarea de survol, notează The Moscow Times. România a cerut sâmbătă explicații Moscovei, după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat că se va întoarce într-un bombardier strategic TU-160, explică The Guardian.
Evenimentele din Ucraina sunt un motiv de îngrijorare pentru România, comentează Stratfor. Bucureștiul se teme că tulburările ar putea ajunge în învecinata Republică Moldova, și este totodată îngrijorat de prezența crescândă a Rusiei în Marea Neagră. Deși relația României cu Rusia va rămâne rece, Bucureștiul va încerca să nu escaladeze tensiunile până în punctul în care interesele sale de securitate în Republica Moldova și în Marea Neagră ar putea fi amenințate, analizează Stratfor. Cu câteva zile înaintea scrutinului pentru alegerile europene, prevăzute între 22 și 25 mai, experții subliniază pericolul unei creșteri a populismului și a numărului de eurosceptici, menționează Le Monde. Dar celălalt pericol este dezinteresul general al cetățenilor față de o Europă pe care nu o înțeleg și care pare tot mai mult să nu îi înțeleagă. Cine se teme de eurosceptici? întreabă El Mundo. Un raport publicat de Fundația Robert Schuman avertizează că echilibrul de putere în cadrul noului Parlament European va fi în mare parte determinat de rezultatul din cele opt țări cu cea mai numeroasă populație. Dacă sondajele se vor confirma, partidele tradiționale se vor confrunta cu o coaliție de forțe antifederaliste și populiste, notează El Mundo.