Strategia națională de apărare pentru anii 2024-2034, votată în Parlament. Anatolie Nosatîi: „Trupele ruse din regiunea transnistreană este o amenințare la adresa securității R. Moldova”
-
26 Decembrie 18:14
Parlamentul a votat Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024–2034. Principalele riscuri la adresa securității și apărării țin de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de dislocarea ilegală a trupelor rusești și separatiste din regiunea transnistreană, potrivit documentului. Strategia stabilește obiectivele politicii de apărare, direcțiile de acțiune prioritare și propune creșterea treptată a bugetului pentru apărarea națională, astfel încât până în anul 2030 să atingă 1% din PIB, transmite Radio Chișinău.
Strategia identifică drept riscuri de securitate la adresa Republicii Moldova continuarea războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și operațiunile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova. De asemenea, prezența ilegală a forțelor armate ruse în regiunea transnistreană reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și pune în dificultate funcționarea juridică și recunoașterea internațională a statutului de neutralitate al țării, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
„Continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova ar reprezenta o amenințare directă la adresa securității statului. Continuarea operațiunilor de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă, direct sau prin intermediul unor interpuși locali, a unor organizații și grupuri sociale cu orientări radicale din Republica Moldova, generează amenințări directe la adresa securității, a ordinii constituționale, a infrastructurii critice și a bunăstării populației”, a spus Anatolie Nosatîi.
În acest context, strategia trasează obiective care să asigure dezvoltarea și modernizarea capacității naționale de apărare, integrarea în arhitectura de securitate și apărare a UE, dezvoltarea parteneriatelor bilaterale, regionale și internaționale în domeniul apărării și securității militare, precum și atingerea a 1% din PIB pentru apărarea națională până în anul 2030.
„Viziunea privind asigurarea apărării naținale a statului, oglindită în noua strategie, va fi realizată prin atingerea următoarelor obiective: obiectiv 1, dezvoltarea și modernizarea capacității naționale de apărare. Doi, integrarea în arhitectura de securitate și apărare europeană. Trei, aprofundarea relațiilor de cooperare și parteneriat. Patru, consolidarea credibilității strategice a Republicii Moldova cu alocare sustenabilă pentru apărare națională. Și cinci, poziționarea sa ca furnizor regional și internațional de securitate”, a declarat Anatolie Nosatîi.
Republica Moldova are de cea mai mică armată din Europa, raportată la numărul populației și nu dispune de o industrie de apărare proprie. Conform datelor statistice, la nivel mondial, RM ocupă locul 144 din 145 ca putere militară.