Strategia de reformare a justiției pentru anii 2020-2023 prevede modificarea Constituției

  • 06 Ianuarie 2020 12:30
 Strategia de reformare a justiției pentru anii 2020-2023 prevede modificarea Constituției

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției 2020-2023, remisă Consiliului Europei, prevede modificarea Constituției în partea ce ține de asigurarea independenței judecătorilor, precum și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Planul de Acțiuni pentru implementarea Strategiei prevede modificarea Constituției în partea ce ține de numirea inițială în funcție a judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă, prin excluderea termenului de cinci ani.

Modificările vizează și excluderea vechimii în funcția de judecător de cel puțin zece ani pentru accederea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Modificarea Constituției presupune și excluderea numirii președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești de către președintele Republicii Moldova.

Premierul Ion Chicu declara anterior că pe 20 ianuarie la Chișinău va veni un grup de experți ai Consiliului Europei pentru a acorda asistență în definitivarea documentelor pentru reforma justiției. „Ne dorim să reușim aprobarea în Parlament și implementarea acestei reforme cruciale pentru țară pe parcursul sesiunii parlamentare iarnă-vară”, declara premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău