Strategia de Mediu pentru anii 2013-2023, discutată în ședința CSS

  • 11 Noiembrie 2013 14:13
Strategia de Mediu pentru anii 2013-2023, discutată în ședința CSS

Președintele Nicolae Timofti a convocat, luni, 11 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate, la care este pusă în dezbatere problema securității ecologice.

Ministerul Mediului a început deja implementarea Strategiei de Mediu pentru anii 2013-2023, deși încă nu a fost aprobată de guvern, a declarat ministrul mediului Gheorghe Șalaru după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care a fost abordată această temă. Deși este costisitoare, Strategia va aduce beneficii importante pe termen lung, susțin ecologiștii. 

Printre obiectivele Strategiei sunt micșorarea numărului de gunoiști de la peste 3 mii la 8 și asigurarea unor servici de calitate de colectare a deșeurilor. Ministerul mai propune amenajarea râurilor mici și mijlocii ale căror ape să poată fi utilizate în agricultură, dar și pentru activitățile casnice, precum și împădurirea a 80 de mii de hectare de teren.

Pentru asigurarea cu apă și canalizare a populației, Ministerul susține ideea ca tarifele să corespundă cheltuielilor și să fie aprobate centralizat, nu de administrațiile locale. Chiar dacă nu a fost încă aprobată, unele acțiuni au început deja, a declarat ministrul Gheorghe Șalaru.

Chiar dacă presupune costuri semnificative, implementarea Strategiei de mediu va aduce beneficii economice importante pe termen mediu și lung, susține președintele Mișcării Ecologiste Alecu Reniță.

Strategia de mediu pentru anii 2013-2023 presupune costuri de aproximativ 8,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape un procent din Produsul Intern Brut anual din această perioadă, adică de aproape patru ori mai mult decât se alocă pentru protecția mediului în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău