Stoltenberg: NATO va decide dacă rămâne în Afganistan în luna februarie

  • 23 Noiembrie 2020 19:35
Stoltenberg: NATO va decide dacă rămâne în Afganistan în luna februarie

NATO va decide dacă își va continua misiunea de instruire în Afganistanul devastat de război la viitoarea reuniune a miniștrilor apărării Alianței nord-atlantice preconizată pentru luna februarie, a declarat luni secretarul său general, Jens Stoltenberg, citat de dpa, preluat de Agerpres.

"Vom avea de făcut o alegere dificilă", a spus fostul prim-ministru norvegian la un eveniment NATO, potrivit unei transcrieri a discursului său.

"Fie rămânem și plătim în continuare prețul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câștigurile pe care le-am obținut, în timp ce procesul de pace ar putea eșua", a considerat el.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500, față de 4.500 câți sunt în prezent, conform mass-media americane.

În pofida acestui anunț "misiunea NATO va rămâne", a spus Stoltenberg. "Și vom continua să oferim sprijin forțelor de securitate afgane", a subliniat el.

Stoltenberg a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea devreme a trupelor occidentale din țara sfâșiată de război, spunând că ea ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriștii internaționali care vizează țările occidentale.

SUA și-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în același an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ștafeta forțelor de securitate afgane în 2014. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău