Stoltenberg admite că Rusia nu trebuie subestimată, de aceea vrea susținerea Ucrainei pe termen lung

  • 10 Ianuarie 2023 18:52
Stoltenberg admite că Rusia nu trebuie subestimată, de aceea vrea susținerea Ucrainei pe termen lung

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia își menține obiectivele militare și recunoaște că nu trebuie subestimată, de aceea crede că Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană trebuie să susțină apărarea Ucrainei pe termen lung, scrie mediafax.ro.

"Sunt prevăzute discuții săptămâna viitoare cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de armament sunt necesare și care dintre aliați le pot furniza", a afirmat Jens Stoltenberg, după semnarea Declarației comune NATO-Uniunea Europeană.

"Rusia a suferit pierderi grele, dar nu trebuie subestimată. Mobilizează trupe și echipamente. Rusia este pregătită să sufere pierderi pentrua continua războiul. (Președintele rus) Vladimir Putin nu și-a schimbat obiectivul, iar Ucraina trebuie susținută pe termen lung", a insistat Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

Aliații occidentali argumentează că aprovizionarea cu armament a armatei ucrainene va slăbi Rusia și va facilita negocierile pentru oprirea războiului. Săptămâna trecută, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a admis că, deși a trecut aproape un an de la începerea invaziei militare ruse, nu există semnale că Rusia va opri curând războiul.

"În pofida tuturor eforturilor internaționale, nu există niciun semnal în prezent că Putin ar intenționa să oprească în 2023 acțiunile brutale de distrugere", a admis Baerbock. Ministrul german de Externe crede că va fi pace doar dacă Rusia oprește bombardamentele și își retrage trupele din Ucraina.

"Dacă trupele ucrainene ar înceta să lupte, Ucraina nu ar mai exista", a atras atenția Baerbock. Rusia și Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Kievul și Occidentul acuză Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile inițiale, iar Kremlinul denunță refuzul liderilor ucraineni de a negocia și furnizarea de armament de către NATO și Uniunea Europeană.

Administrația Volodimir Zelenski condiționează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse și a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcție președintele Vladimir Putin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău