Stela Gheorghiță, expert Biroul OMS în R. Moldova: Niciuna dintre pandemii nu a fost învinsă fără participarea fiecărui cetățean

  • 03 Mai 2020 15:15
Stela Gheorghiță, expert Biroul OMS în R. Moldova: Niciuna dintre pandemii nu a fost  învinsă fără participarea fiecărui cetățean

Într-un interviu acordat pentru Radio România Chișinău, coordonatorul de programe urgențe în sănătate publică în cadrul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Stela Gheorghiță, a declarat că pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 fiecare cetățean trebuie să aibă un comportament responsabil și să respecte acele reguli de igienă personală cum ar fi spălatul cât mai frecvent pe mâini și păstrarea distanței sociale.

Începând cu 27 aprilie au fost relaxate unele restricții impuse anterior de către autorități. Mă refer la accesul liber în parcurile publice, deschiderea mai multor magazine. În opinia Dumneavoastră, cum acest lucru ar putea afecta sau influența situația epidemiologică în Republica Moldova?

Stela Gheorghiță: Republica Moldova, de rând cu alte țări, au introdus anumite măsuri de restricție și, desigur, că și pasul următor urmează a fi adaptarea acestor măsuri la situația actuală. Dacă vorbim despre măsurile adoptate, acestea se referă la oferirea dreptului cetățenilor de a avea plimbări în parcuri, cu excepția terenurilor de joacă, în grupuri nu mai mari de trei persoane, cu respectarea distanței sociale. Desigur, noi când vorbim despre măsurile de sănătate publică trebuie să ne referim la un echilibru, o balansare a acestor activități. El trebuie să fie ajustate la situația epidemiologică. Acest lucru se realizează în toate țările pentru că unul dintre elementele esențiale ale relaxării sau adaptării acestor măsuri de sănătate publică este sănătatea epidemiologică. Imediat cum vom avea anumite modificări în evoluția acestei situații, cel mai probabil că măsurile vor fi reintroduse.

Care ar trebui să fie comportamentul oamenilor pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19 în Republica Moldova după relaxarea acestor restricții?

Stela Gheorghiță: Vreau să menționez că niciuna dintre pandemii nu a fost posibil de a fi învinsă fără participarea fiecărui cetățean. De aceea, rolul fiecăruia dintre noi este crucial pentru că doar împreună putem să prevenim transmiterea virusului de la persoane bolnave la cele sănătoase. Doar noi putem să întrerupem acest lanț. Primul element pe care îl putem face este să păstrăm distanța fizică mai mult de un metru de toate celelalte persoane, inclusiv, când întâlnim o persoană care are semne clinice respiratorii. E nevoie să avem o grijă deosebită de igiena mâinilor. Să ni le spălăm cât mai des cu apă caldă și săpun, și să evităm să ne atingem fața atunci când suntem în locuri publice. De asemenea este nevoie să respectăm igiena tusei. Trebuie să ne acoperim gura și nasul în timpul strănutului și tusei cu un șervețel sau cu pliul cotului. Șervețelul urmează a fi aruncat la un coș de gunoi, de dorit cu capac.

În ultimele zile se discută despre necesitatea de a purta obligatoriu mască și mănuși în spații publice după relaxarea restricțiilor. Începând de luni, 4 mai, în transportul public din municipiul Chișinău călătorii sunt obligați să poarte măști.  În opinia Dumneavoastră, sunt motivate asemenea măsuri?

Stela Gheorghiță: Organizația Mondială a Sănătății în continuare recomandă purtarea măștilor în două situații. Prima situație - când aveți semne clinice de boală. Persoanele bolnave trebuie să poarte mască pentru a preveni transmiterea și răspândirea virusului în timpul tusei și strănutului. A două situație când trebuie să purtați mască chirurgicală este atunci când îngrijiți de o persoană bolnavă, fie că este vorba de o instituție medicală sau domiciliu. În alte situații OMS nu recomandă purtarea măștilor chirurgicale. Atunci când nu avem sistemul întreg pentru prevenirea și controlul infecției, eficiența purtării măștilor nu este demonstrată. Masca este parte componentă a unui sistem de prevenire a infecției și ea trebuie asociată cu spălatul pe mâini, cu purtatul corect - până la umezire, după aceea masca trebuie aruncată. Deoarece vorbim despre unitățile de transport pe care urmează să le utilizăm tot mai activ este nevoie să evităm orele de vârf, să evităm aglomerațiile. Distanța fizică de un metru este cea care o să ne protejeze de contractarea virusului.

Când totuși va fi atins acel vârf epidemic în Republica Moldova? Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică vorbesc despre mijlocul lunii mai. Dumneavoastră cum considerați?

Stela Gheorghiță: Procesul epidemic este unul care are evoluție ciclică și această evoluție depinde de foarte mulți factori, inclusiv, de fiecare dintre noi. Acest vârf poate fi întârziat, și anume aceste măsuri de sănătate publică care sunt recomandate, vin să îl decaleze pentru o perioadă cât mai mare de timp. Datele care ne sunt prezentate astăzi de Ministerul Sănătății demonstrează că măsurile de sănătate publică implementate, cum ar fi restricțiile, statul acasă, evitarea contactului cu cei posibil infectați, au demonstrat că tot mai multe cazuri sunt depistate la timp și sunt monitorizate. 

Vă mulțumim pentru interviu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău