Statul își întoarce dreptul asupra zăcămintelor de gaz și țiței din sudul R. Moldova

  • 13 Decembrie 2023 12:09
Statul își întoarce dreptul asupra zăcămintelor de gaz și țiței din sudul R. Moldova

Statul își întoarce dreptul de a exploata zăcământul de țiței ,,Văleni” și gaz natural ,,Victorovca”. Guvernul a aprobat un proiect prin care încetează dreptul de folosință a zăcămintelor de hidrocarburi transmis în baza unui acord de concesiune cu compania de explorare și exploatare a resurselor „Redeco” LTD. De asemenea, s-a decis să fie constituită o comisie care va asigura transmiterea unilaterală a bunurilor și drepturilor patrimoniale ce decurg din acordul de concesiune, transmite IPN.

Potrivit proiectului, termenul de valabilitate a acordului de concesiune încheiat pe 6 iulie 1995 între Guvern și compania „Redeco” LTD SUA și cesionat ulterior către SRL „Valiexchimp” a expirat.

O comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. „Conform raportului comisiei de anchetă a fost constatat faptul că zăcămintele de hidrocarburi (petrol și gaze naturale) pe parcursul anilor 1995-2022 au fost exploatate cu o multitudine de abateri legale, astfel prejudiciind statul și mediul înconjurător. Totodată, s-a stabilit că, acordul de concesiune în vederea cercetării și exploatării resurselor de țiței și gaze în Republica Moldova încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Redeco LTD la 6 iulie 1995, drepturile și obligațiile ce reiese din acord fiind cesionate ulterior către compania „Valiexchimp” SRL cu excepția drepturilor de prospecțiune și explorare a resurselor de țiței și gaze naturale în Republica Moldova, conține un șir de norme lacunare care a făcut posibilă eschivarea entităților economice de la plata taxelor și impozitelor”, se menționează în proiectul aprobat de Guvern.

Atunci, Comisia a recomandat Guvernului, preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului pentru procesul de extragere a acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău