Statul are mari șanse să-și întoarcă Aeroportul (Revista presei)

  • 07 Noiembrie 2022 09:34
Statul are mari șanse să-și întoarcă Aeroportul (Revista presei)

„Tentative rusești de destabilizare a Moldovei, dejucate de poliție”, titrează DW. Provocări periculoase sâmbătă seară la Nistru iar duminică provocatori pro-ruși, inclusiv din regiunea transnistreană, au fost reținuți de poliție la protestul organizat de partidul „Șor” la Chișinău, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru DW.

Mai mulți securiști transnistreni au încercat să răpească sâmbătă două persoane, inclusiv un polițist moldovean, din zona de securitate. Tentativa a eșuat, ca urmare a intervenției rapide a poliției moldovenești și a pacificatorilor din partea Republicii Moldova. Întreaga scenă a fost filmată. Structurile de forță din regiunea transnistreană recurg periodic la astfel de acțiuni, amintește DW. Duminică, 6 noiembrie, provocările cu iz rusesc au continuat în centrul Chișinăului. Partidul „Șor” a adus din nou mii de oameni plătiți în centrul Chișinăului, care au forțat cordoanele de poliție. Zeci de oameni, inclusiv persoane evadate din penitenciar, aflate în căutare, dar și foști pușcăriași, au fost reținuți. Asupra unora dintre cei escortați la comisariatele de poliție au fost depistate răngi metalice, lanțuri de drujbă, materiale pirotehnice interzise și sticle cu alcool. Unii dintre cei reținuți au fost aduși din regiunea transnistreană”.

„Chiar dacă toate sistemele de justiție din țările democratice își dau mâna pentru a opri exportul rusesc de corupție către Republica Moldova, la Chișinău încă răsar peste noapte o puzderie de noi partidulețe, platforme, coaliții și alianțe, toate având un singur numitor comun: înlăturarea proeuropenilor de la guvernare”, constată în Ziarul de Iași comentatorul politic Radu Popescu, fost consultant politic în Republica Moldova. În acest context, autorul întreabă „de unde sunt banii necesari acestor „proiecte” geopolitice. Până la terminarea investigațiilor declanșate de către Procuratură și SIS, lumea nu poate bănui decât o singură și anumită sursă de finanțare. Sau, cum ar spune cei de la Radio Erevan, „da, este adevărat, banii pentru noile proiecte politice vin de la Stat, dar nu e clar despre care Stat este vorba”.

„De ce nu lucrează legile? Azi îi arestăm, mâine le dăm drumul, iar îi arestăm și iar le dăm drumul? – titrează Ziarul de Gardă, în contextul în care Trezoreria SUA a impus, pe 26 octombrie, sancțiuni dure împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei”. Cap de listă în raportul Trezoreriei, sunt menționați controversații oameni politici și de afaceri, V. Plahotniuc și Il. Șor, ambii dați în căutare internațională. Potrivit lui Sergiu Mocanu, Mișcarea Politică „Antimafie”, „Plahotniuc a testat până acum forța de reacție a actualei guvernări și crede că Plahotniuc va reveni în R. Moldova cu riscuri minime de a sta la pușcărie. Situația în cazul lui Șor e mai complicată. Șor are, totuși, o condamnare în prima instanță, de aceea, mai degrabă va merge în Rusia… Șor este vârful de lance a coloanei a 5-a a Rusiei în R. Moldova… Plahotniuc știe azi foarte exact ce este justiția moldovenească după plecarea lui de aici și nu are nicio teamă să revină acasă”, consideră Mocanu. Și avocata Violeta Gașițoi spune pentru Ziarul de Gardă că „pentru lupta cu corupția, cu spălările de bani, contrabanda etc., trebuie să avem o justiție efectivă și independentă”. Potrivit deputatului Oazu Nantoi, „această decizie a Trezoreriei americane demonstrează că SUA sunt cu adevărat preocupate și îngrijorate de evoluția situației în jurul R. Moldova, de modul în care Federația Rusă utilizează coloana a 5-a, recurgând la finanțări ilegale, pentru a prelua controlul asupra RM. Faptul că, până în prezent, justiția moldovenească nu s-a pronunțat definitiv și irevocabil asupra mai multor fărădelegi comise, inclusiv de pretinșii noștri oligarhi, care, de fapt, sunt o grupare criminală organizată, vorbește despre aceea că guvernarea PAS a moștenit niște structuri de stat nefuncționale, corupte, cu grupări puternice care practică sabotajul”, spune deputatul în Ziarul de Gardă.

Tot în Ziarul de Gardă, directorul Agenției Proprietății Publice Eugeniu Cozonac spune că statul are mari șanse să-și întoarcă Aeroportul. „Litigiul pe rezoluțiunea contractului de concesiune a bunurilor aeroportului este la Curtea de Apel, care urmează să ia decizia finală. Aceasta va fi executorie și după ce va fi decizia judecății, statul va putea prelua bunurile”. El a mai spus că „în arbitraj s-a demonstrat că Avia  Invest, care a luat în concesiune Aeroportul, nu a avut rolul de investitor. Aceasta a fost decizia arbitrajului. Și mai mult ca atât. Contractul este reziliat din cauza că Avia Invest nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale de a face investițiile în modul stabilit de contract... Contractual este foarte simplu. Trebuiau să facă investițiile în fiecare an investițional, nu le-au făcut. Nu și-au îndeplinit obligațiile”, a punctat directorul Agenției Proprietății Publice Eugeniu Cozonac, într-un interviu din Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău