Statisticile oficiale confirmă prognozele BNM privind rata anuală a inflației

  • 10 Decembrie 2019 16:06
Statisticile oficiale confirmă prognozele BNM privind rata anuală a inflației

Rata anuală a inflației a urcat, în noiembrie, la nivelul de 7,1 la sută, față de 6,8 la sută în luna precedentă, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, făcute publice marți, ce confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să crească până la finele anului curent, informează MOLDPRES.

BNM anticipa în Raportul asupra inflației nr. 4, lansat la începutul lunii noiembrie că „rata anuală a inflației va atinge maximul de 8,0 la sută în trimestrul IV 2019, după care se va diminua continuu până sfârșitul anului 2020 și, ulterior, se va stabiliza în proximitatea țintei inflației spre sfârșitul orizontului de prognoză (nivelul minim de 4,3 la sută în trimestrele I și III 2021)”. Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o rată a inflației la sfârșitul acestui an de 7,5 la sută.

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță astăzi că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna noiembrie de 11,8 la sută față de perioada similară a anului precedent, la mărfurile nealimentare – de 4,6 la sută, iar prețurile de consum la serviciile prestate populației au crescut cu 3,5 la sută comparativ cu noiembrie 2018.

Totodată, potrivit BNS, indicele prețurilor de consum în luna noiembrie au crescut cu 0,8 la sută față de octombrie, ca urmare a majorării prețurilor la produsele alimentare cu 1,9 la sută și la mărfurile nealimentare cu 0,1 la sută.

Banca Națională a Moldovei menționa în Raportul asupra inflației nr. 4 că ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare va spori semnificativ la finele anului curent, ulterior va descrește până la sfârșitul anului viitor, după care, spre finele orizontului de prognoză, se va menține relativ constant. Ritmul anual al prețurilor reglementate va înregistra creșteri relativ mici pe întregul orizont de prognoză, va crește ușor în anul curent și în prima jumătate a celui viitor, după care va descrește în trimestrul întâi 2021. Prețurile la combustibili vor stagna efectiv, cu excepția situației de la începutul anului viitor, mai aprecia BNM.

 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău