Statele Unite investighează furtul miliardului (Revista presei)

  • 25 Iulie 2016 09:54
Statele Unite investighează furtul miliardului (Revista presei)

Revista presei din 25 iulie 2016

Republica Moldova este cel mai mare furnizor de doping pentru sportivii ruși, titrează portalul Mold-street.md. Producătorii moldoveni de preparate chimice folosite la dopare dețin circa 50% din piața produselor de acest fel din Rusia, se arată într-o analiză efectuată de Forbes.ru. Unul dintre preparatele legendare utilizate în Rusia este British Dragon, produs la sfârșitul anilor 1990 de o fabrică fondată în Thailanda. Produsele pot fi găsite și astăzi în vânzare, iar brandul este utilizat de companii din Belarus, Ucraina și Moldova. Publicația scrie despre compania Balkan Pharmaceuticals care deține o fabrică în Sângera și despre alți producători din Moldova. Producătorii din Moldova dețin o cotă de 50% din piața anabolizanților din Rusia, la concurență cu polonezii și chinezii, scrie Mold-street. 

SUA investighează furtul miliardului. Procuratura Generală nu știe nimic – un titlu din Evenimentul Zilei. Compania Frontier Solutions i-ar fi expediat procurorului general interimar Eduard Harunjen și Adrianei Bețișor de la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care, între altele, anunță despre inițierea unei investigații în SUA privind furtul miliardului din sistemul bancar din Republica Moldova. Potrivit scrisorii, firma îl reprezintă pe Mihail Gofman, fost șef-adjunct al Serviciului prevenire și combatere a spălării banilor de la CNA, în ceea ce ține de colaborarea acestuia cu oficialii din structurile de drept și Departamentul de Justiție al SUA. Procurorul general interimar Eduard Harunjen susține că nu cunoaște despre demararea unei anchete în SUA, dar presupune că investigațiile ar fi fost pornite după ce procurorii de la Chișinău au expediat anul trecut o comisie rogatorie.

În ziarul Timpul, Silviu Tănase se întrebă într-un editorial dacă Moldova are viitor. Comentând panourile electorale afișate deja de socialiști, autorul întreabă cine a dus R. Moldova la marginea prăpastiei? El amintește de cei 8 ani de guvernare comunistă din care a făcut parte și Dodon și de cea agrariană din anii 90. Potrivit autorului, ”instituțiile economice create în trecut ne-au dus la această prăpastie: foametea, represiunea politică, acapararea întregii proprietăți sau colectivizarea. Singur sau „independent”, fără includerea acestui fragment de stat într-un alt stat cu instituții economice de alt tip putem tipări bannere despre viitorul luminos al acestui stat și peste 20 de ani. Viitorul acestui stat gravitează în jurul a două direcții opuse: un cerc virtuos, unde societatea se va maturiza, elita politică va deveni responsabilă și va genera un stat care va stimula investiția, inovația și munca sau un cerc vicios, unde o minoritate va deține controlul absolut și va folosi politica pentru a extrage toate profiturile generate de această societate.

Expertul pe probleme europene Dionis Cenușa amintește, într-o analiză difuzată de Agenția de presă IPN, de strategia de securitate și politică externă a Uniunii Europene lansată în iunie 2016, în care un loc important îl ocupă vecinătatea estică și cea sudică a UE. Strategia reconfirmă interesul UE pentru sprijinirea agendelor europene ale țărilor cu Acorduri de Asociere/DCFTA, precum Moldova. Documentul prevede posibilitatea unei asistențe europene în cazul presiunilor externe, prin care se are în vedere Rusia. Gradul de implicare a UE în vecinătatea sa depinde de intensitatea aspirațiilor europene ale țărilor respective. În cazul Moldovei, dialogul cu UE se bazează pe angajamente profunde și nu doar pe niște aspirații europene pur politice. Dacă Chișinăul va irosi oportunitățile oferite de UE, atunci în următorii 2-5 ani Moldova va fi “atractivă” pentru UE strict din cauza insecurității pe care aceasta o va produce la frontiera europeană, atenționează expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău