Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței

  • 04 Iulie 2020 10:31
Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței

Statele Unite ale Americii (SUA) sărbătoresc astăzi aniversarea adoptării Declarației de independență de la 4 iulie 1776, când a fost proclamată independența față de Regatul Marii Britanii, informează MOLDPRES.

Sursa citată notează că SUA cuprinde 50 de state și un district federal (Columbia). Are o suprafață de 9,83 mln km pătrați și o populație de 325,7 milioane de locuitori. Capitala SUA este orașul Washington. Alte orașe mari sunt: New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, San Diego, Boston, San Francisco ș.a.

Economia Statelor Unite este cea mai mare din lume. Cu o valoare de 18 trilioane de dolari, reprezintă un sfert (24,3%) din avuția globală, arată datele Băncii Mondiale, citate de World Economic Forum.

SUA exportă mijloace de transport, echipamente și utilaje industriale, mașini-unelte, aparataj electrotehnic și electronic, produse chimice, textile ș.a. Importă materii prime miniere, petrol, ceai, cafea, produse alimentare. Comerț exterior cu Canada, Japonia, Mexic și țările vest-europene.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992. În prezent, Ambasadorul SUA în R. Moldova este Dereck J. Hogan. Ambasador al R. Moldova în SUA este Eugen Caras.

În vederea impulsionării relațiilor economice dintre RM și SUA, în anul 2003 a fost creat Comitetul moldo-american de cooperare comercial-economică.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019 exporturile din R. Moldova în Statele Unite ale Americii au constituit 24,3 milioane de dolari SUA, cu 11,8% mai mult comparativ cu în anul 2018. Importurile au totalizat 74,3 milioane de dolari SUA, cu 2% mai mult față de 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău