Statele UE negociază un embargo petrolier contra Rusiei care să excludă deocamdată petrolul livrat prin conducte
-
27 Mai 2022 17:05
Statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, care deocamdată ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată și de țările membre care nu au ieșire la mare și ar fi afectate mai sever de un embargo complet, afirmă oficiali europeni citați vineri de Reuters.
Un acord ar putea fi obținut la reuniunea la nivel de ambasadori pe care statele UE o vor avea duminică la Bruxelles, la timp astfel încât liderii europeni să poată anunța înțelegerea la summitul lor din 30-31 mai, potrivit Agerpres.
''Ideea este de a separa în embargoul petrolier livrările pe cale maritimă de cele efectuate prin conducte'', iar acestea din urmă ''vor beneficia de o excepție pentru o perioadă astfel încât să poată fi organizată o soluție de înlocuire'', explică unul dintre oficialii citați.
Refuzul Ungariei față de acest embargou în formula propusă la începutul lunii mai de Comisia Europeană, dar și rezervele exprimate de mai multe alte state membre au împiedicat adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.
Guvernul de la Budapesta a atras atenția că Ungaria, neavând ieșire la mare, nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte, având mai întâi nevoie de extinderea capacității conductei ce trece prin Croația, iar rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-și adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.
Pentru toate acestea Budapesta a cerut Bruxellesului finanțări europene, respectiv circa 750 de milioane de euro pe termen scurt și 18 miliarde de euro pe termen lung.