Statele membre sunt mulțumite de pașii făcuți de Republica Moldova și Ucraina în direcția reformelor necesare pentru aderarea la UE. Rezultatul ședinței Consiliului Afaceri Generale al UE
-
20 Martie 10:15
Statele membre par mulțumite de pașii făcuți de Ucraina și Republica Moldova în privința reformelor care condiționau începerea negocierilor de aderare. Secretarul de stat din Ministerul român al Afacerilor Externe, Daniela Grigore Gîtman, citată de Radio România, spune că Executivul European a pus pe masa reprezentanțelor statelor comunitare raportul despre reforme și draftul cadrului de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Aceste subiecte au fost abordate în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), alcătuit în principal din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE, care a avut loc în data de 19 martie, la Bruxelles.
„În intervenția sa în pregătirea Consiliului European, secretarul de stat român a reiterat necesitatea menținerii unui angajament european puternic și predictibil pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, cu accent pe sprijinul militar acordat prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Totodată, a pledat pentru avansarea procesului de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova, respectiv adoptarea cât mai rapidă a Cadrelor de negociere de către Consiliul UE, precum și organizarea Conferințelor Interguvernamentale de aderare cu ambele state pe durata mandatului actualei Președinții belgiene”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe din România.
Rezultatele de la reuniunea CAG sunt bune, așa că toată lumea se așteaptă ca la summit-ul de la finalul săptămânii să fie luată o decizie unanimă pentru începerea negocierilor în marja propunerilor Comisiei Europene.
În contextul războiului din Ucraina, Daniela Grigore Gîtman spune că în pregătirea summitului, România va insista și asupra sprijinirii Republicii Moldova, în special în următoarele luni, care sunt critice pentru traseul său european.
Liderii UE se vor întruni la Bruxelles, pe 21-22 martie, la un summit axat pe Ucraina, în condițiile în care promisiunile europene de a livra 1.000.000 de proiectile de artilerie nu au fost atinse decât pe jumătate în ultimul an.
Reprezentanții statelor membre pregătesc agenda summitului european de la sfârșitul săptămânii, unde se așteaptă noi decizii asupra Extinderea Uniunii Europene, livrarea de armament pentru Ucraina și situației din Gaza.