Statele est-europene sunt sceptice cu privire la o reducere mai amplă a emisiilor poluante

  • 30 Septembrie 2020 14:41
Statele est-europene sunt sceptice cu privire la o reducere mai amplă a emisiilor poluante

Polonia, Cehia și Ungaria și-au exprimat scepticismul, înaintea discuțiilor programate miercuri, cu privire la noua țintă anunțată de Comisia Europeană privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu, ceea ce înseamnă că vor avea loc negocieri dificile cu privire la obiectivele de mediu ale blocului comunitar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Comisia Europeană vrea ca, până la finele acestui deceniu, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% comparativ cu nivelul din 1990, o țintă mai ambițioasă față de obiectivul inițial care prevedea o reducere cu 40%. Experții susțin că o reducere cu 55% reprezintă nivelul minim de care este nevoie pentru a putea fi atins obiectivul pe termen lung privind atingerea neutralității climatice până în 2050.

Însă statele membre din Estul Europei se tem că vor ajunge să suporte costurile pentru această tranziție scumpă pe care vor să o realizeze statele mai bogate din vestul și nordul continentului. Polonia are o industrie carboniferă importantă în timp ce economiile din Cehia și Ungaria se bazează pe activități manufacturiere cu un consum mare de energie.

Miniștri europeni ai Mediului se reunesc miercuri la Bruxelles pentru a discuta noua țintă pentru 2030. Oficialii din cele trei state estice au subliniat că nu au de gând să își modifice poziția. Dacă decizia va fi la lăsată la latitudinea șefilor de stat și de guvern celor 27 de state membre, va fi nevoie de unanimitate.

"Este binecunoscut faptul că am refuzat această propunere", a declarat un oficial ceh, adăugând că autoritățile de la Praga își mențin "opoziția sceptică" față de ținta de 55%.

Un oficial polonez a declarat la rândul său că este nevoie de mai multe detalii cu privire la modul în care noua țintă va afecta fiecare țară și sector, înainte de a se putea ajunge la un acord.

Ungaria a subliniat că orice nou obiectiv la nivelul UE ar obliga toate statele membre să își reducă emisiile naționale cu cel puțin 40% până în 2030, cu penalități financiare pentru cei care rămân în urmă, o condiție care nu este inclusă în propunerea Comisiei.

În replică, ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, care va prezida discuțiile de miercuri, a recunoscut că o țintă mai dură pentru 2030 ar reprezenta o "provocare enormă" pentru unele țări. "Cred că sunt argumente foarte bune pentru o reducere "cu cel puțin 55%" la nivelul UE", a declarat Svenja Schulze.

Oficiali din Suedia, Olanda, Danemarca, Spania, Austria și Croația au declarat pentru Reuters să sprijină reducerea emisiilor cu cel puțin 55%.

Propunerea Comisiei Europene include o analiză amănunțită care arată că atingerea acestui obiectiv ar reprezenta o provocare semnificativă pentru toate sectoarele dar susține că noul obiectiv poate fi atins. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău