Statalistul Igor Dodon, pus la PUNCT de Maia Sandu (Revista presei)
-
11 Noiembrie 2016 11:46
Revista presei din 11 noiembrie 2016
Ultimele dezbateri electorale între Maia Sandu și Igor Dodon au demonstrat cu prisosință că liderul socialiștilor este un om foarte slab, scrie Timpul. Acest lucru a fost atât de evident, încât ar fi trebuit să-i convingă inclusiv pe alegătorii lui Dodon, cu excepția fanaticilor, care refuză să gândească, și a infantililor, care nu pot gândi, opinează autorul articolului Pavel Păduraru. Aceasta afirmă că refuzând să participe la dezbaterea electorală moderată de Natalia Morari, Igor Dodon le-a arătat alegătorilor săi că este și fricos. În loc să-și apere poziția cu demnitate, el preferă să se ferească de jurnaliștii documentați, chiar și cu riscul de a se face de râs. În aceeași manieră, el sare și peste unele întrebări ale Maiei Sandu.
Însă, după autor, pentru a rămâne cu obrazul curat în fața alegătorilor, socialistul ar fi trebuit să răspundă la 40 de întrebări pe care le publică Timpul. Publicația mai remarcă faptul că speculând cu ce să îi mai scadă din succes candidatei Maia Sandu, Igor Dodon a scăpat porumbelul: va elimina (din nou!) bacalaureatul din sistemul moldovenesc de învățământ. Tocmai această promisiune, după ziar, ar trebui să îi scoată la vot pe tineri. Pentru că în străinătate ai nevoie de bacalaureat. Un om care se răzgândește după cum bate vântul nu e potrivit ca președinte, consideră Timpul.
Statalistul Igor Dodon, pus la PUNCT de Maia Sandu, titrează Ziarul National. Socialistul Igor Dodon, contracandidatul Maiei Sandu la funcția de președinte al R. Moldova, susține că va fi un șef al statului statalist, familist și creștin. În replică, Maia Sandu i-a spus că nu există niciun pericol al lichidării statalității, temă pe care tot pedalează Igor Dodon, deoarece statul e lichidat deja de hoți, inclusiv de contracandidatul său. Ziarul observă că în cadrul dezbaterior de ieri Igor Dodon s-a împotmolit atunci când a fost întrebat despre referendumul din Transnistria, privind alipirea la Rusia, unul similar celui privind alipirea Crimeei la Federația Rusă. În al doilea caz, acesta a spus că nu vede o problemă în faptul că oamenii au ales să fie cu Rusia. Întrebat dacă există vreo diferență între cele două referendumuri, Dodon, sigur pe el, a spus că există. Și Adevărul remarcă replicile din cadrul dezbaterilor de ieri. Candidatul PSRM la funcția de președinte, Igor Dodon, a declarat că majorarea salariilor la judecători și procurori nu contribuie la diminuarea corupției din justiție. Socialistul a propus chiar să le fie confiscată averea dacă au încălcat legea. Ca răspuns la aceste afirmații, contracandidatul liderului PSRM din turul doi de scrutin, Maia Sandu, a spus că: „Confiscarea averilor o începem de la casa domnului Dodon”.
Ziarul de Gardă subliniază că Biserica Ortodoxă din Moldova s-a implicat, brutal, și în campania electorală privind alegerile prezidențiale, susținând candidatul pro-rus, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, și denigrând candidatul pro-european, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate. După ce mitropolitul Vladimir și-a declarat, indirect, susținerea pentru Dodon în cadrul unei slujbe, lăudându-l și numindu-l „dl președinte”, la sfârșitul săptămânii trecute, un grup de preoți cu trecut politic, în frunte cu „preasfințitul” Marchel, episcopul de Bălți și Fălești, au îndemnat oamenii să-l voteze pe „creștinul” Dodon. Conexiunea politicului cu Biserica Ortodoxă din Moldova are însă o istorie mult mai veche, comuniștii, liberal-democrații, democrații, iar acum socialiștii fiind beneficiarii relațiilor apropiate cu „slujitorii” Domnului, amintește Ziarul de Gardă.