Staruri și un film cu zombie lansează marți seară cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes

  • 14 Mai 2019 16:38
Staruri și un film cu zombie lansează marți seară cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes debutează marți seară cu multe staruri, vedete în ținute strălucitoare pe covorul roșu și un film cu zombie, regizat de Jim Jarmusch, cu Bill Murray, Tilda Swinton, Iggy Pop și Selena Gomez în distribuție, care vor lansa o ediție ce va fi marcată de prezența unui număr impresionant de celebrități, informează AFP, preluat de Agerpres.

Printre aceste staruri se află și Alain Delon, personalitate legendară a cinematografiei franceze, care va fi recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific.

Nici în acest an nu lipsesc polemicile de la Cannes, prezența starului francez generând controverse din cauza unor fraze ale acestuia considerate "rasiste, homofobe și misogine" de asociația Women and Hollywood, rostite în trecut de protagonistul filmului "Ghepardul" și denunțate într-o petiție.

"Alain Delon are dreptul de a gândi ceea ce gândește", a reacționat luni delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux. "Este complicat să analizezi prin ochelari din zilele noastre lucruri care s-au întâmplat și au fost spuse în urmă cu mai mulți ani", a adăugat el.

"Asta spune multe despre America", a comentat în cotidianul Liberation, marți, Pierre Lescure, președintele festivalului. "Alain Delon (...) este un om care a putut să spună anumite cuvinte, care a făcut de asemenea anumite lucruri în viața lui", a subliat el, sperând să închidă această polemică.

După ce a fost busculat de prezența în competiție a unor producții realizate de Netflix în urmă cu doi ani, apoi de veritabilul seism #MeToo anul trecut, Festivalul de la Cannes a revenit la principiile sale fundamentale: cinematografia și paietele.

Marți dimineață, celebrul covor roșu a fost adus în fața scărilor de la Palais des festivals din Cannes, înainte de a fi instalat în cursul după-amiezii, pentru a primi celebritățile invitate pe Croazetă.

Charlotte și Javier

Pe durata celor 12 zile ale festivalului (14-25 mai), la Cannes sunt așteptate mari nume ale celei de-a șaptea arte, precum Tarantino, Almodovar și Dolan, dar și numeroase staruri. Defilarea starurilor pe covorul roșu va începe marți seară, odată cu premiera filmului "The Dead Don't Die", regizat de Jim Jarmusch, un obișnuit al Croazetei.

Selectat în competiția oficială, regizorul american a reunit o distribuție de cinci stele, compusă din actori și muzicieni, pentru un film cu zombie, care se anunță amuzant și promite o prezență strălucitoare pe covorul roșu.

Acest film, care va intra în cinematografe miercuri și va fi difuzat marți seară simultan cu proiecția de la Cannes în aproape 600 de cinematografe din Franța, va fi difuzat la finalul unei ceremonii de deschidere ce va fi prezentată la fel ca anul trecut de actorul Edouard Baer.

Unui duet glamour, alcătuit din actrița și cântăreața Charlotte Gainsbourg și actorul Javier Bardem, îi va reveni misiunea de "a declara deschisă" cea de-a 72-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Ceremonia va aduce, de asemenea un omagiu cineastei Agnes Varda, decedată la sfârșitul lunii martie. O fotografie cu ea, cu privirile fixate pe obiectivul unei camere de filmat, realizată în timpul filmărilor de la primul ei lungmetraj, a fost aleasă pentru afișul oficial al festivalului, care este expus peste tot în Cannes, un oraș invadat de numeroși fotografi amatori.

Cei doi copii ai cineastei, Mathieu Demy și Rosalie Varda, vor urca scările din fața Palais des festivals marți seară, însoțiți de ministrul francez al Culturii, Franck Riester.

21 de filme în competiție

După ceremonia de deschidere, vine momentul competiției. Juriul din acest an, prezidat de Alejandro Gonzalez Inarritu, cineast premiat cu cinci Oscaruri, va trebui să aleagă dintre cele 21 de filme selectate în cursa pentru Palme d'Or pelicula care va succede laureatului de anul trecut, lungmetrajul "Shoplifters", regizat de japonezul Kore-Eda.

Cineastul mexican va fi ajutat în această misiune de alți artiști de marcă și cu personalități puternice. Printre ei se află grecul Yorgos Lanthimos, francezul Robin Campillo și americanca Kelly Reichardt, dar și alți cinci artiști de seamă: Alice Rohrwacher, Enki Bilal, Elle Fanning, Maimouna N'Diaye și Pawel Pawlikowski.

Misiunea lor se anunță una dificilă prin prisma competiției de înalt nivel din acest an, marcată de cineaști care debutează la Cannes și nume celebre ale celei de-a șaptea arte (cinci regizori din competiția din 2019 au câștigat deja trofeul Palme d'Or).

Printre ei, se află și Quentin Tarantino, care, la 25 de ani după victoria obținută cu "Pulp Fiction", revine la Cannes cu "Once Upon a Time in Hollywood", probabil cel mai așteptat film al selecției, care îi aduce pentru prima oară împreună pe același afiș pe Leonardo DiCaprio și Brad Pitt. Va fi prezent și Abdellatif Kechiche, recompensat cu Palme d'Or în 2013 cu "Le vie d'Adele", care revine în acest an pe Croazetă cu "Mektoub my love: Intermezzo".

În afara competiției, spectacolul va fi asigurat de prezența pe covorul roșu a unei legende a fotbalului, Diego Maradona, cu ocazia prezentării unui documentar care îi este dedicat, dar și de cântărețul Elton John, care va fi prezent pe Croazetă la proiecția filmului său biografic "Rocketman". În finalul festivalului, un alt star hollywoodian, Sylvester Stallone, va prezenta într-o proiecție specială imagini din filmul "Rambo 5"

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
30
Thu
30
Fri
32
Sat
32
Sun
30
Arhivă Radio Chișinău