Stanislav Secrieru: „Credem că atacurile cibernetice devin tot mai iminente. Dat fiind faptul că Federația Rusă nu poate să vină în Rep. Moldova cu tancuri, atacă la distanță”

  • 14 Noiembrie 2023 14:30
Stanislav Secrieru: „Credem că atacurile cibernetice devin tot mai iminente. Dat fiind faptul că Federația Rusă nu poate să vină în Rep. Moldova cu tancuri, atacă la distanță”

Atacurile cibernetice se vor intensifica,acestea reprezentând o modalitate prin care Rusia atacă Rep. Moldova, atenționează autoritățile. Subiectul securității cibernetice a fost discutat astăzi, 14 noiembrie, în cadrul „Simpozionului regional de securitate 2023”, care a reunit experți regionali, lideri din industrie și profesioniști în securitate pentru a evidenția provocările unice cu care se confruntă sectoarele de infrastructură critică din regiune. Astăzi atenția internațională, conflictele și crizele din Rep. Moldova - toate au o componentă cibernetică, iar războiul din Ucraina și situația economică sunt o dovadă că multiple crize pot lovi în orice moment, subliniază experții, transmite Radio Chișinău.

Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Vladimir Cuc, a evidențiat în cadrul evenimentului importanța eforturilor internaționale pentru stabilirea unor reguli în spațiul cibernetic și a declarat că saltul tehnologic și confruntarea la nivel geopolitic sunt doi factori care influențează Rep. Moldova, în special în contextul integrării și accederii la UE.

Am devenit tot mai digitalizați, dar în același timp și mai vulnerabili la atacuri. Ministerul de Externe este martor al unor confruntări geopolitice majore, vedem invazia Federației Ruse în Ucraina, dar și ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. Există eforturi de a aduce diplomația, de a stabili anumite reguli de angajare, reguli de comportament în spațiul cibernetic, dar eu văd că din păcate confruntările prevalează. Eu sper ca noi să nu devenim ținta unui atac cibernetic major, dar suntem partea unor procese majore, inclusiv în contextul integrării și accederii la UE”, a declarat Vladimir Cuc.

Securitatea cibernetică rămâne o prioritate în cadrul colaborării UE cu Rep. Moldova, a subliniat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Noi vedem amenințările și comportamentele rău intenționate, atât din partea actorilor statali, cât și non-statali, acestea s-au intensificat pe parcursul anilor. Este vorba despre o amploare a activităților de atac a infrastructurii critice, a lanțurilor de aprovizionare, a proprietății intelectuale, atacuri cibernetice în potriva cetățenilor, a instituțiilor și a organizațiilor. În ceea ce privește Facilitatea Europeană Pentru Pace noi oferim sprijin pentru forțele armate ale Rep. Moldova în cadrul proiectului 2022-2023 - proiect în valoare de 4 milioane euro în total, pentru consolidarea rezilienței cibernetice în domeniul apărării inclusiv achiziții de hardware, software, dispozitive și exerciții tehnice în domeniul securității cibernetice”, a spus Janis Mazeiks.

Atacurile cibernetice se vor intensifica în Rep. Moldova, în special în contextul alegerilor prezidențiale de anul viitor și alegerilor parlamentare, a atenționat secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru:

Sunt mai mulți factori care ne fac să credem că atacurile cibernetice devin tot mai iminente. Dat fiind faptul că Federația Rusă nu poate să vină în Rep. Moldova cu tancuri, atacă la distanță, iar instrumentele cibernetice reprezintă o modalitate prin care Rusia atacă Rep. Moldova. Al doilea element este că Rep. Moldova nu mai este dependentă economic de Federația Rusă atât din punct de vedere al electricității, cât și din punct de vedere al gazelor naturale. Al treilea element este că toate amenințările din spațiul cibernetic se vor intensifica pentru că Rep. Moldova va avea încă două alegeri. Astfel, ingerința cibernetică a Rusiei va fi și mai mare în aceste două momente critice pentru democrația Rep. Moldova.(...) Noi ne dorim să creăm  o agenție în domeniul securității cibernetice a Rep. Moldova, ne pregătim pentru a spori apărarea infrastructurii critice împotriva atacurilor cibernetice din Rep. Moldova, de asemenea noi ne vom axa pe crimele cibernetice și cum  să le contracarăm”, a spus Stanislav Secrieru.

În 2022, au fost înregistrate cele mai multe atacuri cibernetice din istoria R. Moldova. Doar în luna august anul trecut, peste 80 de site-uri guvernamentale au fost ținta atacurilor cibernetice lansate din afara R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău