Sportivii din Rep. Moldova au avut cea mai bună evoluție din istoria participării țării la Olimpiade (Revista presei)
-
12 August 10:14
Cum a fost cea mai bună ediție a Jocurilor Olimpice pentru R. Moldova. Europa Liberă scrie că la Jocurile Olimpice Paris 2024, sportivii moldoveni au avut cea mai bună evoluție din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiade, aducând acasă patru medalii, cel mai mare număr de distincții primit vreodată, transmite Radio Chișinău.
În istoria participării sale la JO, R. Moldova a obținut în total 10 medalii, iar patru dintre ele - la această ediție, de la Paris. Cea mai bună evoluție a avut-o luptătoarea Anastasia Nichita, care a devenit prima moldoveancă medaliată cu argint la JO din istoria participării lotului național la competiție. Serghei Tarnovschi a reușit să aducă a treia medalie de bronz pentru R. Moldova la JO de la Paris, la proba sportivă canoe, la distanța de 1000 m și să urce din nou pe podium. Primele medalii de bronz la JO 2024 au fost aduse de judocanii Denis Vieru și Adil Osmanov, amintește Europa Liberă.
Ziarul de Gardă publică un reportaj despre fotograful din R. Moldova care duce convoaie cu ajutor pentru spitalele de pe linia frontului din Ucraina. A fost toamna trecută pe urmele războiului. A trăit pe propria piele magnitudinea unui atac aerian la Kiev, a mers și a respirat aerul clădirilor ciuruite din Bucea și Irpin, a aflat că în Ucraina, printr-un desen animat, copiii sunt învățați că există bombe la terenul de joacă și a făcut fotografii, multe fotografii – să împărtășească ceea ce vede cu restul lumii. A revenit în Ucraina, ducând convoaie de ambulanțe cu ajutor pentru spitale. Alex este un fotograf, născut în R. Moldova, IT-ist în Danemarca de peste un deceniu. Colaborează cu o organizație din Țările de Jos, de colectare a fondurilor în scopuri de caritate, ce livrează ambulanțe și echipament medical spre Ucraina. Organizația poartă și o denumire sugestivă – Pânzele libertății. „Totul a pornit din necesitatea mea de a ajuta Ucraina și a salva viețile oamenilor, pentru că e una când ajuți material și sentimental armata, dar e altceva când salvezi vieți omenești. Venind dintr-o familie de medici, pentru mine e vital să salvez vieți”, spune Alex. Din Țările de Jos spre Ucraina au ajuns peste 50 de convoaie de ajutor spitalicesc. Donează oamenii de pretutindeni și până acum, voluntarii organizației, printre care și Alex, au reușit să livreze țării aflate în război: ambulanțe de teren, ambulanțe necesare copiilor născuți prematur, tone de echipament medical, medicamente, scaune cu rotile, echipament pentru persoanele care au nevoie să facă dializă, tărgi pentru evacuarea răniților, echipament chirurgical, utilaje pentru a întări infrastructura Ucrainei afectată de frecventele deconectări de lumină și chiar provizii de apă potabilă. În toată această poveste de umanitate, Alex e șofer, fotograf – cei care donează să poată vedea actul carității dus până la capăt, până în Ucraina, dar și mecanic – când la drumul lung se mai defectează mijlocul de transport, scrie Ziarul de Gardă.
„Satul European”: Jumătate din proiecte țin de iluminat stradal, panouri fotovoltaice și eficiența energetică a edificiilor, reține Jurnal.md. Aproape jumătate din proiectele care au fost depuse prin intermediul Programului „Satul European” II țin de iluminatul stradal, instalarea centralelor fotovoltaice, precum și de îmbunătățirea eficienței energetice a mai multor clădiri. Potrivit Ministerului Energiei, din totalul de 612 proiecte, 198 de dosare au fost depuse pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și monumentelor istorice. Printre beneficiari se numără instituția preșcolară „Lăcrimioara” din satul Vărvăreuca, raionul Florești, grădinița creșă din orașul Vatra din municipiul Chișinău, grădinița pentru copii din satul Tețcani, raionul Briceni și altele. 57 de dosare au fost selectate pentru instalarea iluminatului stradal.