Spion rus, infiltrat Statul Major ucrainean. Invadatorul rus ar fi plănuit doborârea unui avion de linie cu un sistem Stinger al Armatei Ucrainei

  • 02 Mai 12:09
Spion rus, infiltrat Statul Major ucrainean. Invadatorul rus ar fi plănuit doborârea unui avion de linie cu un sistem Stinger al Armatei Ucrainei

Autoritățile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o rețea de agenți ruși care activau în Ucraina, informează Agerpres, care citează DPA.

Unul dintre acești spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, a dezvăluit duminică seara Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Live.

El nu a oferit detalii despre numărul acestei rețele de spioni ruși, dar a menționat că numai unul dintre acești "agenți" activa în Statul Major al armatei ucrainene. Acesta a fost demascat și arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat Arestovici, citat de agenția de presă oficială ucraineană Ukrinform.

Arestovici a dezvăluit și una dintre presupusele ținte ale acestui grup de diversioniști.

Kievul spune că Rusia plănuia doborârea unui avion de linie cu un sistem sol-aer Stinger din dotarea Armatei Ucrainei

"Tovarășii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului și apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă", a declarat consilierul prezidențial.

Pentru a-și pune planurile în aplicare, prezumtivii agenți ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene.

"Aceștia plănuiau să obțină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câștiga încrederea le-au oferit informații reale despre mișcări de trupe rusești, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni" ai lui Ramzan Kadîrov, a declarat Arestovici.

Conform media ruse, între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), unele cercuri ale armatei ruse și Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, apropiat de președintele rus Vladimir Putin, se duce de mult timp un adevărat război. 

SBU a neutralizat nu grup de sabotaj

Într-un comunicat dat publicității duminică, SBU menționa că "a efectuat o operațiune specială în mai multe etape, timp în care a neutralizat un grup de sabotaj și recunoaștere bine mascat".

"Agenți ai Statului Major al armatei ruse pregăteau un atac terorist vizând doborârea unui avion de pasageri deasupra teritoriului Rusiei sau Belarusului. Invadatorii intenționau să acuze apoi, fără temei, Ucraina și pe partenerii noștri de atacarea avionului de pasageri", subliniază SBU, citat de agenția de presă Unian.

Din componența acestui grup diversionist făceau parte - potrivit SBU - două persoane cu dublă cetățenie și un complice pe care l-au recrutat. Grupul era coordonat de cetățeanul rus Aleksandr Tiuterev, ofițer din cadrul Direcției principale de informații de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU), cu numele de cod "Morpeh" ("Pușcașul").

Acesta, conform SBU, a participat la organizarea unei serii de atacuri teroriste în regiunea Odesa, pentru care fusese dat în căutare de către autoritățile ucrainene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău