Spectacol organizat în Normandia pentru aniversarea debarcării aliaților în 1944

  • 06 Iunie 2014 10:43
Spectacol organizat în Normandia pentru aniversarea debarcării aliaților în 1944

19 dintre cei mai importanți lideri ai planetei și veterani din al Doilea Război Mondial celebrează astăzi, pe plajele din Normandia, 70 de ani de la momentul decisiv al victoriei asupra Germaniei naziste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Președintele francez, François Hollande, cel american, Barack Obama, cancelarul german, Angela Merkel, liderul rus, Vladimir Putin sunt prezenți la ceremoniile marcate anul acesta de criza ucraineană și de relațiile tensionate cu Rusia, după anexarea Crimeii.

Evenimentele comemorative au debutat încă de ieri.

Marele balet diplomatic constituit în jurul ceremoniilor de comemorare a debarcării aliaților în Normandia a început joi seară, la Paris.

Președintele francez, François Hollande, a primit-o cu mare pompă pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, după care a luat masa cu președintele american, Barack Obama și doar o jumătate de oră mai târziu l-a primit pe președintele Vladimir Putin la Palatul Élysée.

"Balet diplomatic" în jurul ceremoniilor de comemorare

Unul dintre obiectivele diplomației franceze este să favorizeze o întâlnire între președintele american și omologul său rus, deși o astfel de întâlnire nu se află pe ordinea de zi, din cauza tensiunilor generate de situația din Ucraina.

Un al doilea obiectiv este ca liderul de la Kremlin să accepte o întrevedere cu președintele recent ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, aflat și el în Franța pentru comemorarea debarcării aliaților în Normandia

Astăzi sunt programate cele mai multe manifestări, cea mai mare ceremonie urmând să aibă loc la începutul după-amiezii pe una din plajele normande. 500 de muzicieni din forțele armate și 650 de figuranți vor aminti, în patru episoade distincte, evenimentele Zilei Z, debarcarea aliată din 6 iunie 1944.

Debarcarea Aliaților, cunoscută în istorie sub denumirea Ziua Z, rămâne până astăzi cea mai mare operațiune militară, prin participarea a aproape trei milioane de soldați care au traversat Canalul Mânecii din Marea Britanie în Normandia.

A fost cea mai eroică și critică dintre toate operațiunile militare din cel de-al Doilea Război Mondial și s-a dovedit vitală pentru eliberarea Franței și distrugerea armatelor germane din vestul Europei, care au dus în cele din urmă la sfârșitul regimului nazist condus de Adolf Hitler.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău