Spania relaxează regimul vizelor pentru a face față cererii de forță de muncă

  • 03 Iunie 2022 18:51
Spania relaxează regimul vizelor pentru a face față cererii de forță de muncă

Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania a anunțat vineri că va relaxa regimul vizelor pentru lucrătorii străini, pentru a face față cererii de forță de muncă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Economia spaniolă se confruntă cu dificultăți de a găsi angajați în domenii cum ar fi turismul, construcțiile, agricultura și industria de înaltă tehnologie.

Guvernul de la Madrid intenționează să acorde mai multe vize temporare de muncă, a declarat presei ministrul Jose Luis Escriva. "Evaluăm diferite aspecte ale legii migrației și unde poate fi ameliorată (...) pentru a răspunde blocajelor de pe piața muncii", a spus el.

Turismul spaniol înregistrează o relansare puternică, dar companiile nu reușesc să găsească chelneri sau personal de curățenie pentru hoteluri, arată rapoarte ale organizațiilor patronale și ale firmei de consultanță S&P Global. Locuri de muncă vacante există și în pomicultură și pe șantiere.

Sondajul lunar în rândul directorilor de achiziții publicat vineri de S&P arată că deși cererea în domeniul serviciilor a crescut în mai, companiile nu au putut face față conform așteptărilor, din cauza dificultăților de a găsi angajați. Firma de consultanță arată că "angajarea de personal suplimentar a plătit un preț sub forma unor salarii mai mari".

Insuficiența forței de muncă amenință și proiecte în valoare de miliarde de dolari finanțate de Uniunea Europeană, pe care guvernul Spaniei contează pentru a readuce economia națională la nivelul de dinainte de pandemia de COVID-19.

Economia spaniolă a fost cel mai grav afectată de epidemie în zona euro, înregistrând în 2020 o recesiune de 20%.

Deși șomajul este în continuare ridicat (13.65%), pandemia a atras mai mulți angajați în economia legală, deoarece pentru încasarea de compensații la concediere este nevoie de contracte legale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău