Spania: Mii de persoane au protestat în Catalonia după ce liderul separatist Quim Torra a fost suspendat din funcție

  • 29 Septembrie 2020 10:20
Spania: Mii de persoane au protestat în Catalonia după ce liderul separatist Quim Torra a fost suspendat din funcție

Mii de oameni au ieșit duminică seara pe străzile din orașele catalane pentru a protesta după ce liderul separatist Quim Torra a fost suspendat din funcția de premier pentru nesupunere, informează marți dpa, preluat de Ager

Luni dimineața, Curtea Supremă a confirmat în unanimitate o hotărâre a tribunalului regional catalan de anul trecut împotriva căreia Torra a făcut apel și care stipula că liderul catalan în vârstă de 57 de ani nu poate ocupa funcții publice timp de 18 luni.

Torra va plăti de asemenea o amendă de 30.000 de euro și trebuie să-și transfere funcția de prim-ministru regional adjunctului său, Pere Aragones. Mass-media apreciază că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Aragones ar trebui să convoace atunci noi alegeri pentru începutul anului 2021.

Protestele care au avut loc luni seara la Barcelona s-au concentrat în Parcul Ciutadella, vizavi de parlamentul regional. Între 500 și 1.000 de manifestanți s-au adunat acolo, au relatat mass-media din regiune.

Protestatarii au aruncat în polițiști cu petarde, pungi cu gunoi, pietre și căpățâni de porci. De asemenea, ei au dat foc la containere de gunoi.

Protestul a fost oprit în jurul orelor locale 23:00 (21:00 GMT), a informat televiziunea de stat spaniolă RTVE.

Torra a refuzat să dea jos simboluri și afișe ale mișcării catalane de independență de pe clădirea unde se află biroul său și de pe alte clădiri publice înainte de alegerile parlamentare din acest an, sfidând regulile formulate de Comisia Electorală.

Unii dintre protestatari au cerut eliberarea separatiștilor care se află la închisoare, pe care i-au numit "prizonieri politici".

Observatori atenționează că decizia Curții Supreme ar putea realimenta tensiunile de pe marginea independenței Cataloniei, mai ales că survine în mijlocul pandemiei de coronavirus și la cea de-a treia aniversare a referendumului ilegal asupra independenței.

Reprezentanți ai separatiștilor și partidele de stânga din Spania au criticat verdictul, calificându-l drept "o rușine" și "un atac împotriva democrației" și a libertății de exprimare. Manuel Castells, ministru pentru învățământ universitar din cadrul guvernului central, a descris decizia judecătorilor drept "o provocare" într-o "situație deja foarte complicată".

Acum, situația din Catalonia este foarte nesigură, potrivit informațiilor de la televiziunea spaniolă. Proteste au avut loc zile în șir la Barcelona în acest an, după ce Curtea Supremă a condamnat 9 lideri separatiști la pedepse între 9 și 13 ani de închisoare pentru rolul lor în referendum. 

Sursa:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău