Spania își revine treptat după furtuna de zăpadă istorică

  • 15 Ianuarie 2021 19:19
Spania își revine treptat după furtuna de zăpadă istorică

La o săptămână de la o furtună de iarnă istorică, o mare parte din Spania, începând cu Madridul și regiunea sa (centru), continuă să se lupte cu zăpada și gheața, dificil de îndepărtat pe fondul unui val de frig intens, relatează vineri AFP, preluat de Agerpres.

Euforia luptelor cu bulgări de zăpadă și a plimbărilor cu schiurile pe străzile capitalei a fost înlocuită de o îngrijorare cu privire la riscurile de accidente și la costurile daunelor provocate de intemperii în condițiile unei economii deja devastate de COVID-19, în timp ce autoritățile sunt sub presiune pentru a termina cât mai curând posibil operațiunile de degajare a căilor rutiere în continuare blocate.

Temperaturile nocturne cuprinse între minus 10 grade Celsius și minus 20 de grade Celsius vor persista până miercuri în mare parte din interiorul peninsulei, a avertizat Agenția Națională de Meteorologie (AEMET) din Spania.

Cu toate că circulația pe autostrăzile importante a fost redeschisă, traficul este în continuare perturbat pe 349 de drumuri, au indicat autoritățile.

La Madrid, numeroase trotuare erau vineri acoperite în continuare de un strat gros de zăpadă întărită care s-a transformat în gheață sub efectul înghețului.

Circulația pe străzile mici a rămas dificilă pentru pietoni, odată ce aceștia se îndepărtează de zona centrală și de arterele principale, astfel că numeroși locuitori înarmați cu lopeți, dar și militari mobilizați de urgență, s-au străduit să îndepărteze zăpada și gheața.

Școlile și universitățile din regiunea Madrid se vor redeschide abia miercuri, și nu luni cum era planificat, a anunțat vineri municipalitatea, care a solicitat guvernului să declare stare de dezastru natural care ar permite acoperirea costurilor daunelor.

Primăria Capitalei, condusă de Partidul Popular spaniol (conservator, de opoziție) estimează daunele provocate de furtuna Filomena la 1,4 miliarde de euro.

Guvernul central al socialistului Pedro Sanchez a decis să aștepte finalizarea evaluării daunelor înainte de a se pronunța, a indicat ministrul Transporturilor, José Luis Abalos.

În ceea ce privește traficul aerian, aeroportul Madrid-Barajas, închis pentru 48 de ore weekendul trecut, a operat vineri 90% din zborurile programate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău