Soția unuia dintre profesorii expulzați în Turcia: „Ne este frică să trăim în R. Moldova” (Revista presei)

  • 02 Octombrie 2018 09:53
Soția unuia dintre profesorii expulzați în Turcia: „Ne este frică să trăim în R. Moldova” (Revista presei)

Revista presei - 2 octombrie 2018.

Portalul Agora titrează: George Simion: „Bătut și expulzat”. Unionistul a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova. După ce pe parcursul acestei nopți au apărut informații că George Simion a fost reținut de câțiva angajați ai Biroului de Migrație și Azil, acesta a postat pe facebook poze cu decizia Ministerului Afacerilor Interne, fiind declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, în poze Simion apare bătut, cu hainele rupte și cu urme de sânge pe față, notează Agora.

Unimedia publică „filmul reținerii unionistului român în Republica Moldova Președintele Asociației Obștești „Unirea-ODIP”, Vlad Bilețchi, a descris ce s-a întâmplat astă noapte cu George Simion, cum l-au urcat în mașină și drumul cu peripeții până la frontieră.  

Sub titlul „Ne este frică să trăim în R. Moldova”, Jurnal de Chișinău publică un interviu  cu Sevgi Celebi, soția directorului financiar al Liceului „Orizont”. Trei familii ale cetățenilor extrădați Turciei de către autoritățile Republicii Moldova, cu suportul SIS, au părăsit R. Moldova. După ce i-au târât „ca pe niște animale” în mașini, le-au spart ușile la case, fără să se prezinte civilizat ca oameni ai legii, familiile acestora nu mai au încredere în nimeni de aici, scrie Jurnal de Chișinău.

Evenimentul Zilei își exprimă îngrijorarea că ”Moldova îmbătrânește accelerat de la an la an”. Un raport al Biroului Național de Statistică arată că la începutul anului 2018, în Republica Moldova locuiau aproximativ 630.000 de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 17,7% din numărul total al populației stabile. Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă. În anul 2017, coeficientul de îmbătrânire al populației a înregistrat o majorare comparativ cu anul precedent cu 0,5 puncte procentuale, un nivel înalt de îmbătrânire demografică, atenționează EVZ.

Ziarul de Gardă reține că „14 stații de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate în curând pe principalele trasee urbane din Republica Moldova. Achiziția va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficiență Energetică și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare”.

România și R. Moldova vor participa cu același tip de echipament la Jocurile Olimpice de Tineret, scrie Timpul, care preia o declarație a președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, la prezentarea lotului României pentru Jocurile Olimpice de Tineret, de la Buenos Aires. El a precizat că sportivii români și cei din Moldova vor avea echipamente cu același design, în urma unei solicitări venite de la omologul său din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău