Soția lui Vlad Plahotniuc cere ridicarea sechestrului dispus asupra vilei din Elveția (Revista presei)
-
03 Octombrie 2023 09:44
Soția lui Vlad Plahotniuc cere ridicarea sechestrului dispus asupra vilei din Elveția, scrie Anticorupție.md. Soția fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, a acționat Procuratura Anticorupție în judecată. Aceasta cere ridicarea sechestrului de pe vila de milioane de euro din Elveția, înregistrată pe numele său. Surse Anticoruptie.md au declarat că cererea a fost depusă încă în luna mai.
Prima ședință a fost însă amânată pentru luna octombrie. Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat pentru portalul Anticoruptie.md că Oxana Childescu a depus o astfel de cerere, iar acuzatorii vor cere neadmiterea acesteia. În 2018, jurnaliștii RISE Moldova au publicat o investigație despre patru imobile de lux din străinătate ale lui Vlad Plahotniuc, lider al democraților la acea vreme. Din „imperiul imobiliar” descris făcea parte și vila situată într-o suburbie a Genevei, pe malul Lacului Leman, actualmente obiect al sechestrului. Vila din Elveția a fost pusă sub sechestru în luna septembrie curent, anunțul fiind facut de șefa de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin. „Acest bun a fost cumpărat din banii lui Vlad Plahotniuc în 2012 pentru o sumă de aproximativ 26 de milioane de dolari”, a menționat Veronica Dragalin. La sfârșitul lunii mai 2020, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor. Anticoruptie.md a deconspirat cum, înainte de a părăsi Republica Moldova, Vlad Plahotniuc a vândut toate proprietățile de pe strada Bulgară din capitală finului său de cununie, ex-președinteluie Parlamentului, Andrian Candu.
Ziarul de Gardă publică o investigație despre o „OBRATKĂ” de 3 milioane de lei cerute de Primăria Chișinău de la un agent economic. Directorul companiei care a obținut dreptul să furnizeze tehnica în urma unei licitații publice acuză că a fost impus în mod ilegal să accepte reducerea prețului contractual cu peste 3 milioane de lei, însă oricum nu și-a primit banii. El spune că a semnat acordul de reducere a prețului „într-un bar de lângă primărie”, iar unul dintre consilierii edilului Ion Ceban s-a implicat direct în negocierea diminuării prețului. Omul de afaceri vorbește inclusiv despre „obratka” cerută după ce a obținut contractele cu autoritățile municipale. Reprezentanții Primăriei motivează cererea de scădere a prețului prin faptul că agentul economic ar fi încercat să vândă bunurile la prețuri exagerate și susțin că plata întârzie din cauza unor factori obiectivi.
Procurorii încearcă să opună maximă rezistență și să discrediteze pre-vettingul și vettingul, titrează Jurnal.md. Președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, acuză procurorii anti-corupție că încearcă să discrediteze activitatea Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Declarațiile au fost făcute la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Ea a spus că trei din patru procurori anti-corupție nu au trecut pre-vettingul. În privința judecătorilor, Olesea Stamate a mai spus că „acolo lucrurile s-au calmat. Procurorii încă nu s-au calmat, încearcă să opună maximă rezistență, mai mult decât atât să discrediteze pre-vettingul și vettingul”, a adăugat președinta Comisiei Juridice.
Ce măsuri va lua Parlamentul în cazul în care CC va permite foștilor membri ai Partidului Șor să participe la alegeri? Agora reține declarația președintelului Parlamentului, care spune că Guvernarea pregătește mai multe măsuri în cazul în care Curtea Constituțională ar decide să permită foștilor membri ai Partidului „Șor”, scos în afara legii, să participe în alegerile locale. Igor Grosu a spus la PRO TV că va aștepta decizia instanței, despre care a afirmat că va avea un impact asupra scrutinului și „îi va motiva sau demotiva pe unii actori electorali”. Mai mult, președintele Parlamentului susține că Federația Rusă s-ar afla în spatele unor „bandiți din campania electorală”. Grosu a mai adăugat că țara noastră se află într-o confruntare deschisă cu Kremlinul. „Noi în continuare o să fim pe poziție de a întreprinde toate măsurile legale pentru a nu permite bandiților, care sunt înaintați de Federația Rusă să participe în alegeri. Sper, ca decidenții, oricare ar fi ei, că sunt în Parlament, că sunt în Guvern sau în alte instituții de drept, înțeleg contextul și pericolele la care este expusă Republica Moldova. Noi nu ne batem cu acești bandiți, dar suntem în confruntare deschisă cu Federația Rusă. Tocmai și Kremlinul nu neagă acest lucru”, a afirmat speakerul Igor Grosu.