Șor încearcă să corupă fermierii, promițându-le acces la piața rusă (Revista presei)

  • 10 Septembrie 09:54
Șor încearcă să corupă fermierii, promițându-le acces la piața rusă (Revista presei)

Primăria Chișinău, rap și tutun - o investigație RISE Moldova. Primăria capitalei anunță un nou concert gratuit – VibeOn Chișinău. De această dată, pe ritmuri de rap și nori de fum. Și nu doar afișul evenimentului e învăluit în fum. Folosind resursele administrative, trei membri ai Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN) își promovează afacerea cu țigări. Mai mult, targetul show-ului îl reprezintă tinerii.

RISE Moldova a aflat că unul dintre partenerii importanți ai evenimentului e o companie de comercializare a tutunului, deținută de conducerea de vârf a Preturii Centru.

„Va fi o experiență urbană memorabilă, care să îmbine ritmurile rap-ului cu energia publicului tânăr”, scrie primarul capitalei, Ion Ceban, despre concertul care va avea loc astăzi, la Teatrul Verde. În același timp, compania de tutun a subalternilor lui Ceban anunță că va oferi cadouri.

Șor încearcă să corupă fermierii, promițându-le acces la piața rusă, titrează Deschide.md. Publicația scrie că după ce s-a aliat cu Patriarhia Moscovei pentru a ademeni preoții Mitropoliei Moldovei cu daruri scumpe și carduri MIR, condamnatul fugar Ilan Șor încearcă să aducă de partea sa și fermierii, promițându-le că va deschide pentru ei piața rusă. În acest sens, în autonomia găgăuză, aflată sub controlul grupării criminale Șor, pe data de 6 septembrie a fost organizat un eveniment, denumit generic ”Situația din sectorul agriculturii, provocată de secetă”, la care au participat aproximativ 60 de persoane. 

În fața lor au ieșit, pe rând, mai mulți exponenți ai conducerii autonomiei, inclusiv președintele Adunării Populare. Potrivit surselor deschide.md care au participat la eveniment, scopul principal al grupării Șor este să mobilizeze fermierii să iasă la proteste masive cu blocarea drumurilor în perioada dinaintea și după alegerile din această toamnă.

Opțiunea pro-europeană a R. Moldova în cumpănă, atrage atenția Vitalie Ciobanu înt-un articol din DW. Acesta scrie că  Rusia toarnă sume imense de bani pe „jgheaburile” penalului Șor. Acești „bani murdari” subminează corectitudinea scrutinului, îl transformă într-o „operațiune specială” a rușilor – nu una militară, ci electorală. Deplasările la Moscova ale preoților angajați ai Patriarhiei ruse se vor solda cu instrucțiuni pentru influențarea enoriașilor: întorși acasă, clericii pro-ruși vor arunca anateme la adresa Europei „păcătoase”, cea care ne strică sfintele tradiții ortodoxe și ne pervertește credința.

Autoritățile, cetățenii cărora le pasă, ar trebui să trateze cu maximă seriozitate riscul de nevalidare a referendumului: de la asigurarea mobilizării la urne, unde sunt așteptați mulți tineri care vor vota pentru prima dată și o prezența semnificativă a diasporei, până la securizarea rezultatelor scrutinului în fața gangsterilor cibernetici ai Kremlinului.

Alina Radu scrie în editorialul său din ZDGla sfârșitul  lunii iulie s-au împlinit 32 de ani din momentul în care Rusia a semnat un tratat de pace cu R. Moldova. Această aniversare se produce pe fundalul a peste doi ani de război rusesc în Ucraina. În opinia jurnalistei,   R. Moldova trebuie să întreprindă zilnic pași pentru consolidarea integrității teritoriale, nu e nevoie să așteptăm finalizarea războaielor pentru a face ceva. Ziarista subliniază că actuala situație asigură niște condiții unice în istoria de peste 30 de ani de la încheierea acelui armistițiu cu Rusia: deși Kremlinul ignoră în continuare respectarea condițiilor – nu-și retrage armamentul și armata din regiunea transnistreană, este pentru prima dată când Rusia nu mai poate completa deschis forțele armate din această regiune. Rusia a avut timp de zeci de ani lideri politici aserviți Moscovei, atât la Chișinău, cât și la Kiev. Acum e un moment unic în istorie când nu-i mai are în aceste 2 capitale. Și mai este un avantaj: Republica Moldova, spre deosebire de Georgia și Ucraina, nu are hotar cu Rusia. Moldova are hotar doar cu un stat pro-european, care este Ucraina și cu un stat membru al UE, care este România. După autoare RM ar trebui să învețe de la ucrainieni că după 2 ani de război rusesc, cu toate tragediile și riscurile, circa 80% dintre ucraineni nu ar renunța la opțiunea pro-europeană în schimbul păcii. Adică, ei sunt gata să lupte în continuare, să-și piardă viețile, dar să își apere viitorul european (datele aparțin sondajului NDI realizat în luna mai 2024).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău