Sondaj: Șase din zece moldoveni sunt deranjați de prezența câinilor vagabonzi pe străzi. Agresivitatea și riscul bolilor, principalele probleme pe care le cauzează

  • 23 August 18:55
Sondaj: Șase din zece moldoveni sunt deranjați de prezența câinilor vagabonzi pe străzi. Agresivitatea și riscul bolilor, principalele probleme pe care le cauzează

Șase din zece cetățeni ai Republicii Moldova se arată deranjați de câinii fără stăpâni de pe străzi, potrivit sondajului recent realizat de Rețeaua Naționale de Activiști (RNA) „Pune Umărul”.

Conform sondajului, deranjul cauzat de câinii fără stăpân este evident în multe localități, unde 59,2% dintre respondenți raportează că sunt afectați de prezența acestora pe  străzi. În contrast, 33,3% nu consideră că prezența câinilor vagabonzi îi afectează direct, iar 6,9% au indicat că nu există câini fără stăpân în localitatea lor.

Printre principalele aspecte ale problemei câinilor fără stăpân, de care cetățenii sunt deranjați, se regăsesc următoarele:

  • Agresivitatea câinilor - 70%;
  • Riscul bolilor - 46,8% și emoții de frică față de comportamentul imprevizibil al câinilor vagabonzi - 31%;
  • De asemenea, 31,6% dintre respondenți sunt deranjați de murdăria  lăsată de câini, care afectează curățenia și aspectul estetic al localităților lor, iar 29,8% sunt afectați de faptul că aceștia fac gălăgie. 

Majoritatea oamenilor - 82%, cred că Primăria ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Totuși, 52,3% consideră că și deținătorii de câini ar trebui să fie responsabili, iar 48,1% cred că  toți locuitorii ar trebui să contribuie la soluționarea problemei. 

În plus, 29,2% dintre respondenți consideră că poliția ar trebui implicată, 21,1% spun că Guvernul ar trebui să intervină, 11,7% cred că Parlamentul ar trebui  să se implice, iar 1,4% consideră că ONG-urile specializate ar trebui să joace un rol în rezolvarea problemei. 

Rezultatele sondajului mai arată că 25,5% dintre respondenți sunt dispuși să-și sterilizeze câinii, văzând aceasta ca o măsură importantă pentru prevenirea suprapopulării cu câini vagabonzi. În plus, 17,7% ar fi gata să  doneze alimente sau bani pentru sterilizarea și întreținerea câinilor fără stăpân, susținând financiar organizațiile  implicate. 9,9% sunt de acord să plătească o taxă pentru câinii săi, care va fi utilizată pentru întreținerea și  sterilizarea câinilor fără stăpân. 

De asemenea, 8,8% dintre respondenți ar fi dispuși să adopte un câine fără stăpân, contribuind astfel direct la reducerea numărului de câini vagabonzi. 

În urma identificării problemei câinilor vagabonzi în mai multe localități, grupurile de inițiativă „Pune Umărul” au lansat Campania Națională „Soluționarea problemei câinilor fără stăpân”. RNA „Pune Umărul” a colaborat cu autoritățile de toate nivelele pentru a găsi soluții eficiente pentru această problemă. 

Sondajul a fost realizat de CBS AXA, la solicitarea Rețelei Naționale de activiști Pune Umărul, în cadrul Campaniei Naționale „Soluționarea problemei câinilor fără stăpân” și a evidențiat preocupările  populației privind câinii fără stăpân și responsabilitatea instituțională în abordarea acestei probleme. Eșantionul a cuprins 1.212 respondenți din întreaga țară. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
24
Sun
18
Mon
17
Tue
18
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău