SONDAJ | În Republica Moldova se atestă un impact încă foarte mare al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea

  • 03 Februarie 2023 13:42
SONDAJ | În Republica Moldova se atestă un impact încă foarte mare al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea

În societatea moldovenească se atestă un impact încă foarte mare al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice, arată un sondaj lansat astăzi de Comunitatea WatchDog.MD, realizat de CBS Research. Potrivit sondajului, aproape 46% dintre cei intervievați au spus franc că nu ar pune mâna pe armă să apere R. Moldova, în cazul unei eventuale invazii a Rusiei sau armatei transnistrene. Doar 23,6% au spus că ar apăra cu arma în mâini independența și integritatea R. Moldova. În același timp, 33,8 la sută spun că R. Moldova ar trebui să se apere în cazul unui atac al Federației Ruse, iar 29% optează pentru „predarea necondiționată”, transmite Radio Chișinău.

Războiul din Ucraina și prețurile mari sunt principalele probleme pe care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii Republicii Moldova, arată datele sondajului. Părerile oamenilor încă sunt împărțite și mulți în continuare sunt victime ale dezinformării privind războiul din Ucraina.  Potrivit experților, sunt îngrijorătoare tendințele răspunsurilor privind cauzele războiului și atitudinile față de țara victimă a agresiunii. Timp de aproape un an de la izbucnirea războiului, lucrurile practic nu au evoluat, iar populația a acceptat falsurile despre războiul din Ucraina provocat de Federația Rusă, a afirmat sociologul Vasile Cantaraji.

„În luna mai al anului trecut am fixat o nouă maximă când războiul în zonă se afla pe primul loc în topul fricilor resimțite de cetățeni cu 59 la sută respondenți care printre principalele trei frici numeau acest aspect. La întrebarea ce este de fapt acest conflict, aproape 40% susțin că este o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă, 22,5% susțin definiția falsă că este vorba de fapt de acțiuni în care Federația Rusă apară republicile populare Donbas de atacurile Ucrainei. Și alți 12 la sută sunt cei care au acceptat narativul fals că este vorba despre o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”, a spus Vasile Cantaraji.

Respondenții au mai fost întrebați cine cred că poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina. Puțin peste 25% au răspuns că Vladimir Putin personal, 17,7% cred că de vină sunt Statele Unite ale Americii, iar 17% consideră că Federația Rusă. Alți însă, aproape 12% au menționat că conducerea Ucrainei poartă cea mai mare vină, 9% au spus că NATO.  

Participanții la sondaj au fost întrebați dacă consideră că Moldova ar trebui să accepte să susțină Rusia în războiul din Ucraina în schimbul gazului ieftin, astfel absoluta majoritate au fost împotrivă, a spus președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa.

„Absoluta majoritate sunt împotrivă 72,4%, doar 14% sunt pro, iar peste 13% nu au răspuns. Iar la întrebarea: dacă considerați că Federația Rusă reprezintă o amenințare la adresa securității în Moldova sunt doar 42,3% care spun că da și 47,7% din respondenți care spun că nu. Deci, majoritatea cetățenilor nu percep Federația Rusă ca pe o amenințare”, a menționat Valeriu Pașa.

Autorii studiului mai constată că cetățenii sunt manipulați și la capitolul aprovizionarea cu gaze și înțeleg greșit cauzele scumpirii gazului. Răspunsurile la întrebarea, „cine credeți că poartă cea mai mare vină pentru creșterea prețurilor la gaz” sunt îngrijorătoare, atenționează expertul Valeriu Pașa.

„Deci pe primul loc este numită Maia Sandu cu 27%. Putin la distanță mare este pe locul doi, cu 10,5% și Gazprom cu 7,4%. Dacă e să analizăm rezultatele atunci înțelegem că cauzele scumpirii gazului sunt foarte slab înțelese în societatea din Rep. Moldova și nu este de mare mirare. Explicațiile oferite de actorii care manipulează și dezinformează sunt foarte simple și ușor de crezut, dar asta arată că este foarte mult de lucru pentru mass-media, pentru experții din societatea civilă, dar în special pentru Guvern, să explice societății cum și ce s-a întâmplat”, a declarat Valeriu Pașa.  

Sondajul a fost realizat de către CBS Research cu suportul financiar al Uniunii Europene, la comanda Comunității WatchDog.MD. Sondajul a fost efectuat în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de o mie una persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău