SONDAJ | Formațiunile politice care ar accede în Legislativ dacă alegerile parlamentare anticipate ar avea loc duminica viitoare

  • 24 Mai 2021 13:59
SONDAJ | Formațiunile politice care ar accede în Legislativ dacă alegerile parlamentare anticipate ar avea loc duminica viitoare

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, doar trei formațiuni politice ar accede în viitorul Legislativ, potrivit datelor unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Cercetarea atestă că majoritatea cetățenilor consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, iar nivelul de trai este în scădere, transmite Radio Chișinău.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 37% din cei care au exprimat o opțiune de vot susțin că ar vota Partidul Acțiune și Solidaritate, aproape 36% - Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, 7,6% ar vota pentru Partidul Șor. Blocul lui Renato Usatîi ar acumula ceva mai mult de 4%, urmat de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Democrat.

Președinta Maia Sandu este cel mai popular politician, cu peste 27%, urmat de Igor Dodon, cu 25,5 la sută. Fiecare al cincilea respondent nu are încredere în nimeni sau nu a prezentat o opțiune.

Cercetarea sociologică mai arată că 70% dintre respondenți consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită. Aproximativ același număr au spus că sunt nemulțumiți de situația economică a Republicii Moldova. Peste jumătate cred că nivelul de trai al cetățenilor este mai rău decât acum cinci ani.

Una din constatările sociologilor este existența unei clase de mijloc slab dezvoltate, a menționat președintele organizației, Victor Mocanu.

Părerile cetățenilor sunt în continuare împărțite în privința vectorului extern al Republicii Moldova. Câte 40 la sută ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Euroasiatică.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1185 de respondenți din 85 de localități, marja de eroare, potrivit organizatorilor, fiind de 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău