SONDAJ: Cum percep cetățenii R.Moldova răspândirea COVID-19 și în ce măsură le afectează viața

  • 09 Aprilie 2020 14:36
SONDAJ: Cum percep cetățenii R.Moldova răspândirea COVID-19 și în ce măsură le afectează viața

Peste 80% dintre respondenții unui sondaj de opinie, realizat de Compania IMAS, s-au declarat îngrijorați de faptul că noul coronavirus s-ar putea răspândi masiv în Republica Moldova, iar 78 la sută - îngrijorați că ei personal, sau cei apropiați s-ar putea îmbolnăvi.

Peste 60% dintre respondenți susțin că au fost deja afectați într-o măsură mai mare sau mai mică de criza provocată de pandemie, iar 36% - puțin sau deloc. Totuși, dacă situația se va prelungi, peste 80% din cei intervievați susțin că se vor descurca foarte greu, sau vor fi nevoiți să se limiteze doar la achizițiile strict necesare.

În general, oamenii apreciază măsurile luate de autoritățile și activitatea acestora în contextul stării de urgență. Sondajul arată o creștere a încrederii populației în instituțiile implicate cel mai mult în această activitate - Guvernul, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Președinția, totuși, nivelul de încredere în niciuna din aceste instituții nu depășește 50%, iar cel al neîncrederii este și mai mare.

Opiniile cetățenilor despre originea COVID-19 sunt împărțite. O treime sunt de părere că a fost creat intenționat pentru a provoca o criză economică în întreaga lume, iar un sfert împărtășesc ideea că a fost creat într-un laborator militar. Doar 26% din cei intervievați au declarat că virusul s-a dezvoltat în China în mod natural.

Și așteptările în privința evoluției situației sunt împărțite. 44% dintre respondenți consideră că bolnavii vor fi tratați și situația se va calma în următoarele câteva săptămâni sau luni, iar 46% se așteaptă că numărul de îmbolnăviri va crește și starea de lucruri se va agrava.

Sondajul a fost realizat la telefon, pe un eșantion de 1020 de respondenți, în perioada 31 martie - 8 aprilie, marja de eroare apreciată de organizatori fiind de 3,1%. Cercetarea a fost realizată la comanda unei companiei de comunicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău