SONDAJ | Cât de bine cunosc moldovenii despre ce înseamnă COVID-19

  • 17 Martie 2020 13:22
SONDAJ | Cât de bine cunosc moldovenii despre ce înseamnă COVID-19

Gradul de cunoaștere despre noul tip de coronavirus este destul de înalt în rândul populației, iar nivelul de panică nu este mare, arată datele unui sondaj realizat de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 13-15 martie.

Întrebați despre măsurile de profilaxie pe care le întreprind, aproape 45% din respondenți au menționat dezinfectarea suprafețelor, iar aproape 33% au menționat măsuri legate de igiena personală. Puțin peste 12% au indicat  consumul de vitamine, 11% – consumul de usturoi, 10% – carantina, iar aproape 8% – aerisirea încăperilor. Oamenii au menționat printre acțiuni, însă într-o măsură mai mică, și purtarea măștilor de protecție, curățenia, consumul de apă, de ceapă, precum și evitarea aglomerației.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că la sondaj au participat 326 de persoane din 134 de localități diferite, contactate telefonic. O altă componentă a cercetării este și participarea a 17 experți, care au răspuns la aceleași întrebări. Sondajul denotă că despre noul tip de coronavirus, cunosc toți experții, iar în rândul populației intervievate rata este 99,8%, ceea ce înseamnă că doar o persoană sau două nu au auzit despre existența COVID-19. Potrivit lui Mihai Bologan, acest fapt denotă că gradul de informare despre cunoașterea acestui virus de tip nou este foarte înalt.

Întrebați ce părere au despre sistemul medical din Republica Moldova, circa jumătate din respondenți au spus că au o părere nici bună și nici rea. O părere bună sau foarte bună au un sfert din intervievați, iar alt sfert – o părere rea sau foarte rea. „Am avut foarte puține non-răspunsuri aici. Deci există o atitudine relativ neutră față de sistemul medical, existând atât extreme pozitive/negative, cât și persoane care nu au o părere bună sau rea”, a notat Mihai Bologan.
 
Respondenții au mai fost întrebați în ce măsură cred că Republica Moldova este gata să facă față unei pandemii de COVID-19. Mai mult de jumătate din experți consideră că nu este deloc gata. În rândul populației, 1/5 au spus că țara nu este deloc gata. Cei mai mulți dintre cetățeni au răspuns într-o mică sau într-o anumită măsură este gata să facă față, iar în mare măsură să facă față – 5,9% din populație și 8% din experți. „Deci există un anumit pesimism în rândul experților, în primul rând, și un optimism moderat în rândul populației. Trebuie să menționăm că acest rezultat arată că nivelul de panică nu este unul mare, dar unul din cinci respondenți a spus că țara nu este gata pentru un asemenea lucru. Respectiv, patru persoane din cinci consideră că autoritățile pot într-o anumită măsură să facă față acestei pandemii”, a menționat Mihai Bologan.


Puțin peste 40% din respondenți sunt de părere că noul tip de coronavirus este periculos, iar aproape 20% au spus că este mai degrabă periculos decât inofensiv. Aproape 18% din cetățeni cred că virusul este deosebit de periculos, 10% – mai degrabă inofensiv decât periculos, iar puțin peste 9% – inofensiv.
De asemenea, oamenii au fost întrebați dacă au rude peste hotare. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns afirmativ, puțin peste 28%, au spus că au rude în Italia, 22% au spus că au rude în Federația Rusă, peste 17% – în Germania, 11 – în Franța, 7,5% – în România, 6,7% – în Ucraina, 3,6% – în Spania, iar puțin peste 22% au menționat alte țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău