SONDAJ | Cât de bine cunosc moldovenii despre ce înseamnă COVID-19
-
17 Martie 2020 13:22
Gradul de cunoaștere despre noul tip de coronavirus este destul de înalt în rândul populației, iar nivelul de panică nu este mare, arată datele unui sondaj realizat de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 13-15 martie.
Întrebați despre măsurile de profilaxie pe care le întreprind, aproape 45% din respondenți au menționat dezinfectarea suprafețelor, iar aproape 33% au menționat măsuri legate de igiena personală. Puțin peste 12% au indicat consumul de vitamine, 11% – consumul de usturoi, 10% – carantina, iar aproape 8% – aerisirea încăperilor. Oamenii au menționat printre acțiuni, însă într-o măsură mai mică, și purtarea măștilor de protecție, curățenia, consumul de apă, de ceapă, precum și evitarea aglomerației.
Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că la sondaj au participat 326 de persoane din 134 de localități diferite, contactate telefonic. O altă componentă a cercetării este și participarea a 17 experți, care au răspuns la aceleași întrebări. Sondajul denotă că despre noul tip de coronavirus, cunosc toți experții, iar în rândul populației intervievate rata este 99,8%, ceea ce înseamnă că doar o persoană sau două nu au auzit despre existența COVID-19. Potrivit lui Mihai Bologan, acest fapt denotă că gradul de informare despre cunoașterea acestui virus de tip nou este foarte înalt.
Puțin peste 40% din respondenți sunt de părere că noul tip de coronavirus este periculos, iar aproape 20% au spus că este mai degrabă periculos decât inofensiv. Aproape 18% din cetățeni cred că virusul este deosebit de periculos, 10% – mai degrabă inofensiv decât periculos, iar puțin peste 9% – inofensiv.
De asemenea, oamenii au fost întrebați dacă au rude peste hotare. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns afirmativ, puțin peste 28%, au spus că au rude în Italia, 22% au spus că au rude în Federația Rusă, peste 17% – în Germania, 11 – în Franța, 7,5% – în România, 6,7% – în Ucraina, 3,6% – în Spania, iar puțin peste 22% au menționat alte țări.