Sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor | Două partide și un bloc ar accede în Parlament după alegerile anticipate

  • 08 Iunie 2021 12:40
Sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor | Două partide și un bloc ar accede în Parlament după alegerile anticipate

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, în Parlament ar accede Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic Șor. Potrivit unui sondaj sociologic al Asociației Sociologilor și Demografilor, pentru PAS ar vota 35,5% din respondenții deciși, pentru BECS – 36,1%, iar pentru PPȘ – 7,3%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral, transmite IPN.

Potrivit președintelui Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, cercetarea arată că 67,4% din respondenți sunt siguri în opțiunea lor de vot. Cel mai des, în 53% din cazuri, pe oameni îi motivează să participe la alegeri datoria civică, urmată de dorința de a-și exprima propria poziție politică sau credința că e practic unica posibilitate de a influența soarta țării.

47,4% din respondenți au spus că se decid cu cine să voteze înainte de campania electorală, 30,6% – în timpul campaniei electorale, iar 11,4% – cu doar câteva zile înainte.

78,6% din respondenți consideră că fenomenul cumpărării voturilor este răspândit sau foarte răspândit în R. Moldova, iar 33,1% consideră că după alegeri voturile nu sunt numărate corect.

76% din respondenți au indicat că mandatul de 4 ani pentru Parlamentul Republicii Moldova este oportun și acesta trebuie păstrat. Mai bine de 70% sunt împotriva faptului ca alegerile să aibă loc pe parcursul a două sau mai multe zile, iar circa 60% și-ar dori să poată vota la oricare secție de votare din țară.

Actuala campanie electorală decurge fără încălcări, în opinia a 57,5% din respondenți, cu unele încălcări – 22%. Iar 10,2% consideră că decurge cu multe încălcări. Faptul că în Republica Moldova sunt alegeri libere și corecte consideră 30,6%, parțial libere și corecte – 45,9%. Iar 18,4% că nu sunt libere și corecte

14,4% din respondenții sondajului sunt de părere că fraudele electorale nu influențează sau puțin influențează rezultatele alegerilor, circa 80% consideră că fraudele electorale influențează rezultatele finale ale alegerilor mult sau foarte mult. 78,6% consideră că cetățenii care își vând votul trebuie trași la răspundere, iar circa 43% din respondenți au spus că persoanele sau concurenții electorali care corup alegătorii trebuie eliminați din cursa electorală și trași la răspundere penală.

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere potrivit respondenților deciși – 32,6%. La o scurtă diferență este liderul socialiștilor Igor Dodon – 32,1%. Acesta este urmat de: Vladimir Voronin, cu 8,2%, Zinaida Greceanî, cu 5%, Ilan Șor, cu 4,7%, Ion Ceban, cu 4,6%, și Renato Usatîi, cu 4,4%.

La capitolul orientare geopolitică, dacă duminica viitoare ar avea lor un referendum, 42,4% ar alege Uniunea Europeană, iar 40,8% – Uniunea Economică Eurasiatică. De asemenea, circa 52% ar vota contra aderării Republicii Moldova la NATO.

Sondajul a fost făcut în bază de chestionar la domiciliul respondenților, în perioada 24 mai – 5 iunie 2021, pe un eșantion de 1179 de respondenți din 83 de localități. Marja de eroare este +/-3%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău