SONDAJ: Ce spun cetățenii români despre Unirea Republicii Moldova cu România
-
19 Aprilie 2016 14:17
Aproape jumătate dintre români consideră că o eventuală unire a României cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research.
48,8% dintre români consideră că unirea României cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, ca materializare a voinței populare. Pe de altă parte, 24,7% apreciază că o eventuală unire dintre România și Republica Moldova ar trebui să se realizeze prin decizii votate de Parlamentele ambelor țări, pentru a asigura eficiența procesului, iar 26,5% au ales varianta 'nu știu' sau 'nu răspund', scrie Agerpres, care citează sondajul.
De asemenea, 39,7% dintre cei chestionați consideră că unirea ar aduce mai multe avantaje României, în timp ce 28,5% afirmă contrariul, iar 31,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Sondajul INSCOP mai arată că 40,8% dintre români consideră că integrarea țării vecine în Uniunea Europeană depinde cel mai mult de voința cetățenilor și politicienilor din Republica Moldova. Pe aceeași chestiune, 35% dintre respondenți declară că integrarea Republicii Moldova depinde de România și alte state europene, iar 24,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Sursa citată mai menționează că 50,3% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 31,2% sunt de părerea contrarie, iar 18,4% reprezintă non-răspunsuri. Totodată, 33,7% din populație consideră că atât România, cât și celelalte state membre ale Uniunii Europene au avut de câștigat de pe urma aderării la spațiul comunitar. În plus, 29,9% dintre respondenți apreciază că de aderarea la UE au beneficiat celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar 13% din respondenți au răspuns că România a avut cel mai mult de câștigat de pe urma aderării la UE, în timp ce 9,9% consideră că nimeni nu a avut de câștigat. Procentul non-răspunsurilor pe această această chestiune este 13,5%.
Barometrul 'INSCOP - Adevărul despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda 'Adevărul' în perioada 21 -28 martie. Volumul eșantionului a fost de 1.063 persoane și este reprezentativ pentru populația majoră a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.