Zona de Securitate | Trei deputați de la Chișinău, surprinși la Moscova alături de președintele așa numitului legislativ din stânga Nistrului / Foto
-
15 Decembrie 2023 19:09
Trei deputați ai Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Parlamentul Republicii Moldova, Adrian Albu, Grigore Novac și Constantin Starîș, alături președintele așa numitului parlament din regiunea transnistreană, Alexandr Korshunov, au discutat la Moscova despre „intensificarea cooperării interparlamentare între partidele din țările CSI”. Deputații BCS au stat umăr la umăr cu reprezentantul pretinsului legislativ de la Tiraspol în timp ce acesta solicita un mecanism de apărare pentru locuitorii regiunii, în contextul unor pretinse amenințări legate de aprobarea normelor la codul penal privind separatismul de către autoritățile constituționale.
Cei patru au participat, marți, 12 decembrie, la Conferința „Rolul interacțiunii dintre fracțiunile partidelor politice și blocurile în cooperarea interparlamentară a țărilor CSI”, găzduită de Casa Sindicatelor din Moscova. La evenimentul organizat de Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri a CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Korshunov a vorbit despre stagnarea negocierilor în formatului de 5+2, în cadrul cărora nu au avut loc ședințe din 2019. Deși activitatea formatului este blocată din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ambele țări fiind parte a negocierilor, în discursul său, Korshunov dă vina pe autoritățile constituționale ale R. Moldova care nu ar da curs solicitărilor de reluare a negocierilor.
Totodată, acesta a vorbit pretinsa amenințare a locuitorilor regiunii și necesitatea dezvoltării unui mecanism de apărare juridică a cetățenilor din stânga Nistrului în contextul aprobării de către autoritățile constituționale a normelor la codul penal privind separatismul.
Deși Korshunov urma să prenotifice și să obțină permisiunea Biroului politici de reintegrare pentru deplasarea sa, așa cum prevede mecanismul introdus de autoritățile constituționale în august 2022 pentru deplasările de serviciu a reprezentanților regimului separatist, acest lucru nu s-a întâmplat, scrie portalul Zona de Securitate.
Într-un răspuns pentru Zona de Securitate, Biroului politici de reintegrare precizează că nu există o prenotificare de deplasare de serviciu a cetățeanului Alexandr Korshunov și că la traversarea frontierei, acesta a pretins că se deplasează la Moscova într-o călătorie privată.
De rând cu Korshunov, deputatul BCS și membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Adrian Albu a vorbit despre „uciderea posibilităților de a vorbi măreața limbă rusă”. Albu s-a arătat un adevărat militant pentru limba rusă, folosind statistici eronate despre numărul de vorbitori ai acesteia în țară. Deși conform ultimului recensământ din 2014, doar în cazul a 14,5% din cetățenii R. Moldova limba vorbită de obicei este limba rusă, Albu susținea în cadrul conferinței că aceasta este vorbită în mai mult de 80% dintre familiile din R. Moldova.
De asemenea, Albu a abordat subiectul dezvoltării activităților de voluntariat prin elaborarea programelor educative, susținute de autoritățile statului și „desigur mediul privat”, dar și crearea platformelor de schimb de experiență între voluntarii țărilor CSI.
La rândul său, socialistul Grigore Novac, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a vorbit despre necesitatea consolidării relațiilor internaționale și interparlamentare cu țările CSI.
La eveniment au mai fost prezenți reprezentanți ai fracțiunilor și blocurilor parlamentelor din Abhazia, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, ai regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud , lideri și deputați ai tuturor fracțiunilor Dumei de Stat. Așa cum se arată în comunicatul publicat pe pagina Dumei de Stat „deputații au discutat despre intensificarea cooperării interparlamentare între partidele din țările CSI”.
Reprezentanții Parlamentului R. Moldova, au precizat pentru Zona de Securitate că Parlamentul nu a delegat pe cineva pentru a participa la acest eveniment. Totodată, cei trei deputați nu afișat public prezența lor la conferința organizată de Duma de Stat din Federația Rusă.
Participarea lor în cadrul evenimentului, are loc pe fundalul retragerii R. Moldova din CSI. La sfârșitul lunii iulie curent, legislativul a votat denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, pe motiv că R. Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale acesteia, precum și în contextul declarației ferme a țării noastre de a urma vectorul european.
Totodată, se arată în comunicatul Parlamentului, R. Moldova menține relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie. Astfel, în contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea Parlamentului n-a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI.
Pe parcursul anului 2023, autoritățile R. Moldova au denunțat zeci de acorduri din cadrul CSI. În luna februarie curent, atunci când a fost inițiat acest proces, ministrul de Externe Nicu Popescu declara că „este un pas în retragerea R. Moldova din acordurile care nu sunt relevante, nu funcționează, nu se aplică sau sunt în defavoarea R. Moldova”.
Cu toate aceste, deputații BCS continuă să participe la evenimente dedicate țărilor CSI, organizate de Federația Rusă. La începutul lunii noiembrie, deputații BCS, Adrian Albu și Bogdan Țîrdea, au participat la „Reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ale statelor membre ale CSI”, în aceeași zi în care oligarhul fugar Ilan Șor zburase la Moscova.