Soluții pentru reducerea poluării și a cantității deșeurilor, dezbătute la Parlament

  • 29 Iulie 2019 17:31
Soluții pentru reducerea poluării și a cantității deșeurilor, dezbătute la Parlament

Unii reprezentanți ai societății civile și ai producătorilor din economia națională solicită adoptarea unei norme care să permită incinerarea și re-incinerarea deșeurilor, după ce un proiect de lege în acest sens a fost blocat în Parlament la sfârșitul anului 2017.

Participanții la o dezbatere organizată la Parlament  au subliniat necesitatea adoptării acestui proiect, atât pentru a diminua nivelul de poluare a  mediului ambiant, cât și în scopul evitării unor pierderi pe care le suferă actualmente economia națională.

Aproximativ 200 mii de tone de deșeuri sunt evacuate anual numai din municipiul Chișinău și depozitate la Țânțăreni, capacitatea acestui teren fiind folosită deja într-un volum de mai mult de jumătate. Industria laptelui și a cărnii, din cauza incapacității de a prelucra deșeurile, (inclusiv a carcaselor de oase,) suferă pierderi enorme - finanțatorii străini evită să ofere investiții, invocând lipsa unei legislații concordate cu cea europeană cât privește prelucrarea deșeurilor, spun producătorii. Totodată întreprinderile care ar putea folosi aceste deșeuri în procesul tehnologic, ca material combustibil, cum ar fi spre exemplu fabrica de ciment, nu au posibilitatea să o facă, din același motiv – al lipsei legislației. Reprezentantul unei companii producătoare de mezeluri, Leonid Sidorov:

„Prima soluție pe care noi am implementat-o a fost că am diminuat cantitatea pe care o achiziționăm de la producătorul local, al doilea moment – am început să achiziționăm elemente gata-tranșate de peste hotare, ca să excludem problema pe care o avem pe piața locală”, a afirmat Leonid Sidorov. 

Utilizarea valorii energetice a deșeurilor este pe larg folosită la nivel mondial. Astfel, în unele țări circa 20-25 procente din deșeuri sunt utilizate în calitate de combustibil, iar în țările nordice până la 75 procente, a menționat managerul Oficiului prevenirea poluării mediului, din cadrul Ministerului Agriculturii, dezvoltării regionale și de mediu, Tatiana Țugui:

„Noile țări membre UE nu au ajuns nivelul respectiv în dezvoltarea managementului deșeurilor, respectiv acest procent este mult mai mic, dar se utilizează acele alternative tehnologice care există în țară – co-incinerarea în unele instalații de producere a cimentului. Această oportunitate poate fi utilizată și la noi și ar rezolva problema începând de la problema deșeurilor confiscate în vamă și arse pe teren liber la gunoiști, terminând cu problema altor fracții textile, care au fost menționate…”, susține Tatiana Țugui. 

Vice-președintele parlamentului, Alexandru Slusari, consideră că Legea  privind prelucrarea deșeurilor a fost blocată în anul 2017 din anumite interese dubioase și că, în curând aceasta ar putea fi adoptată. Dar în opinia sa, pentru evitarea incinerării necontrolate, haotice, s-ar impune înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea legislației în acest sens.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău