Solicitarea ridicării imunității lui Ilan Șor este întârziată, opinii

  • 18 Decembrie 2021 09:00
Solicitarea ridicării imunității lui Ilan Șor este întârziată, opinii

De la ridicarea imunității parlamentare și până la o condamnare definitivă este o cale lungă și anevoioasă. Este opinia unor comentatori politici de la Chișinău și a unor juriști, care califică drept extrem de întârziată solicitarea Procurorului General interimar privind ridicarea imunității deputatului fugar Ilan Șor. Potrivit lor, dosarul Șor este o pată pe imaginea sistemului judiciar din Republica Moldova, pe care actuala guvernare, deocamdată, nu reușește să-l curețe și reformeze , notează IPN.

Potrivit liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, ridicarea imunității lui Ilan Șor nu garantează finalitate pe acest dosar. El spune că atât timp cât guvernarea eșuează în reformarea justiției, nicio ridicare a imunității nu va da roade.

„Reieșind din faptul că Șor a fost reales în actuala componență a Parlamentului, procedural pentru a-l urmări pe capetele de acuzare care-i sunt înaintate, ei au nevoie să-i fie scoasă imunitatea. Problema nu este că se face acest lucru, ci faptul că într-un stat atât de defect și nefuncțional precum este Republica Moldova acest lucru se face cu o mare întârziere. Între ridicarea imunității și condamnare este o cale extrem de lungă. În cazul în care justiția din Republica Moldova nu este curățată rapid și eficient, aceste acțiuni nu vor avea succes. După natura numirilor făcute la Procuratură, la CSM, încrederea în reforma justiției a fost subminată, iar actuala putere pierde rapid din credibilitate și din încrederea cetățenilor”, a spus Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

În același timp, ex-deputatul Iurie Reniță spune că Procuratura ar trebui să se axeze pe marii corupți care se plimbă nestingheriți prin Chișinău. Potrivit lui Reniță, readucerea lui Ilan Șor în Republica Moldova și condamnarea acestuia, este puțin probabilă în condițiile unei justiții nereformate.

„Noi îi avem pe corupții noștri deja acasă, care nu sunt trași la răspundere. Avem cazul clasic Bahamas. Sunt 4 deputați în actualul Parlament și m-aș fi bucurat să-l văd pe Procurorul interimar pe cazul Bahamas, că are absolut toate dovezile. Mă miră că aleargă și-i pun 9 capete de acuzare lui Șor, pe care nu știu dacă vor mai reuși să-l mai aducă, în loc să se apuce de treabă aici, pe loc, unde avem deja persoanele disponibile”, a spus Iurie Reniță.

Comentatorii politici spun că reforma justiției, principalul obiectiv, anunțat în campania electorală de către PAS, trenează și erodează imaginea guvernării cu fiecare zi ce trece.

„Orice guvernare, a doua zi de la preluarea puterii, trece prin procesul eroziunii încrederii cetățenilor. Problema acestei guvernări este că pierde repede teren. Sistemul nostru judecătoresc a falimentat în examinarea acestui caz, această pată de pe imaginea sistemului poate fi ștearsă doar printr-o sentință. Acum guvernarea va culege roadele și va plăti un preț politic pentru lipsa unei viziuni clare privind reforma justiției. Prețul politic ar putea fi pierderea alegerilor parlamentare viitoare și a celor prezidențiale”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu.

„Este clar că lui Ilan Șor îi va fi scoasă imunitatea pe toate cele 9 cereri ale Procurorului. Dar lucrurile trenează foarte mult, e una să intentezi dosare, dar până să existe o sentință definitivă calea e foarte lungă. Dosarul lui Șor de la Cahul a fost întors la Chișinău și încă n-a avut loc nicio ședință, pentru că avocații ba cer mutarea dosarului, ba recuzarea judecătorilor. Legislația are lacune și un dosar se poate plimba dintr-o instanță în alta ani de zile”, a spus comentatorul politic Roman Mihăeș.

În cadrul ultimei ședințe plenare, președintele Parlamentului, Igor Grosu,  a prezentat nouă cereri, recepționate de la Procuratura Generală. Instituția a solicitat încuviințarea Parlamentului, în vederea arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a președintelui fracțiunii partidul politic Șor, Ilan Șor, pe nouă capete de acuzare. Potrivit procedurii, cererile și materialele prezentate de Procuratura Generală sunt transmise comisiei juridice, numiri și imunități, care le examinează. Ridicarea imunității parlamentare are loc cu votul secret al majorității deputaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău