Sofia | Ceremonia oficială de deschidere a președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene

  • 11 Ianuarie 2018 14:29
Sofia | Ceremonia oficială de deschidere a președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene

Bulgaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE pe 1 ianuarie 2018, dar astăzi are loc la Sofia ceremonia oficială pentru marcarea celor șase luni în care țara se află la cârma unei dintre instituțiile Uniunii.

Cu ocazia evenimentului, Palatul Culturii va fi locația unde vor avea loc majoritatea evenimentelor, dar unde vor fi primiți și oficialii europeni, printre care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, comisarii europeni, dar și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Ceremonia oficială de pe 11 ianuarie va avea loc la Teatrul Național Ivan Vazov începând cu ora 20.00 (ora României), relatează CaleaEuropeana.ro

Sub motto-ul ”Uniți suntem puternici”, președinția bulgară ce va fi asigurată de guvernul condus de Boyko Borisov a debutat în aceeași zi în care Bulgaria a aniversat 11 ani de când a aderat la Uniunea Europeană.

În perioada 1 ianuarie 2018-301 iunie Bulgaria deține președinția rotativă, iar domeniile de interes pentru aceasta sunt: piața muncii, creșterea economică și competitivitatea, protecția cetățenilor, uniunea energetică, politica privind schimbările climatice, securitate și justiție, UE ca actor pe scena globală. 

În ceea ce privește logo-ul ales să reprezinte țara, el a fost selectat în urma unei competiții naționale la care au participat peste 170 de proiecte. Acesta combină trei elemente tradiționale bulgare – litere din alfabetul chirilic, o broderie tradițională și culorile drapelului țării – alb, verde și roșu.

Președinția bulgară a fost precedată de cea estoniană și va fi urmată de cea austriacă, iar începând cu 1 ianuarie 2019 România va prezida reuniunile Consiliului European și își va impune agenda la nivelul întregii Uniuni Europene, bineînțeles conlucrând în cadrul unui trio alături de Austria și Finlanda.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Actualul trio este format din Estonia (iulie-decembrie 2017), Bulgaria (ianuarie-iunie 2018) și Austria (iulie-decembrie 2018). Următorul trio va fi deschis de România (ianuarie-iunie 2019), care va fi urmată de Finlanda (iulie-decembrie 2019) și de Croația (ianuarie-iunie 2020).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău