#post-Brexit Noi reguli după încheierea perioadei de tranziție: Londra pierde accesul la piața unică europeană

  • 14 Decembrie 2020 15:09
#post-Brexit Noi reguli după încheierea perioadei de tranziție: Londra pierde accesul la piața unică europeană

Părăsirea pieței unice și a uniunii vamale de către Regatul Unit la 1 ianuarie 2021 va conduce la obstacole suplimentare în calea comerțului și a mobilității transfrontaliere a persoanelor și sunt necesare ajustări atât din partea Uniunii Europene, cât și a Regatului Unit.

Prin părăsirea UE, Regatul Unit părăsește, de asemenea, toate acordurile internaționale ale Uniunii, în mod automat și prin lege.

De la 1 ianuarie 2021, întreaga legislație primară și secundară a Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit. Relațiile acestei țări cu Uniunea Europeană vor fi reglementate de dreptul internațional public, inclusiv de normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Pentru a le oferi timp cetățenilor și companiilor să se adapteze la noul context, a fost introdusă o perioadă de tranziție, care se încheie la 31 decembrie. În cursul ei, Regatul Unit a continuat să aplice dreptul Uniunii Europene, dar fără a mai fi reprezentat în instituțiile UE. În paralel, echipele de negociere conduse de Michel Barnier și David Frost au încercat să ajungă la un compromis asupra unor condiții mai favorabile pentru relațiile comerciale viitoare, dar fără a avea succes. Negocierile dintre Bruxelles și Londra au intrat în impas când s-a ajuns la capitolele privind ajutoarele de stat și pescuitul. Cu toate acestea, negocierile continuă.

Regatul Unit a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziție dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanțiale ale guvernului.

În absența unui acord, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile OMC și pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Uniunea Europeană va avea obligația de a aplica imediat normele și tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Această obligație include efectuarea de verificări și controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare și fitosanitare și verificarea conformității cu normele UE. În pofida pregătirilor considerabile efectuate de autoritățile vamale ale statelor membre, aceste controale ar putea cauza importante întârzieri la frontiere. De asemenea, entitățile din Regatul Unit nu vor mai fi eligibile pentru granturi UE și nu vor mai putea participa la procedurile de achiziții publice din UE în condițiile în vigoare în prezent.

Cetățenii Regatului Unit nu vor mai fi cetățeni ai Uniunii Europene. Britanicii vor fi supuși unor controale suplimentare la frontiere atunci când vor intra pe teritoriul Uniunii Europene. Și în această privință, statele membre au efectuat pregătiri considerabile în porturi și aeroporturi pentru a se asigura că aceste controale sunt efectuate cât mai eficient posibil. Totuși, nu pot fi excluse întârzieri inerente unor controale de acest fel.

Articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că ''orice stat membru poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituționale, să se retragă din Uniune''. Statul membru care decide să se retragă notifică intenția sa Consiliului European. În baza orientărilor Consiliului European, Uniunea negociază și încheie cu acest stat un acord care stabilește condițiile de retragere, ținând seama de cadrul viitoarelor sale relații cu Uniunea. Acest acord se negociază în conformitate cu articolul 218 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Acesta se încheie în numele UE de către Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată, după aprobarea Parlamentului European.

Dacă statul care s-a retras din Uniune depune o nouă cerere de aderare, aceasta urmează procedura normală.

În perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie, nu s-a schimbat nimic pentru cetățenii, consumatorii, companiile, investitorii, studenții și cercetătorii din Uniunea Europeană și Regatul Unit. Termenul de 1 iulie 2020 stabilit în Acordul de retragere pentru prelungirea perioadei de tranziție a expirat fără ca o prelungire să fie aprobată de Uniunea Europeană și de Regatul Unit în cadrul Comitetului mixt.

Pe durata perioadei de tranziție, dreptul UE a continuat să se aplice integral, în toate domeniile de politică, Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, cu excepția dispozițiilor tratatelor și actelor care nu aveau caracter obligatoriu pentru Regatul Unit și pe teritoriul acestuia înainte de intrarea în vigoare a Acordului de retragere. În special, Regatul Unit a rămas în uniunea vamală a UE și în piața unică cu toate cele patru libertăți (circulația mărfurilor, a capitalului, a persoanelor și a serviciilor) și toate politicile UE aplicabile.

Pe tot parcursul perioadei de tranziție, toate instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii Europene și-au păstrat competențele conferite de dreptul UE în ceea ce privește Regatul Unit și persoanele fizice și juridice rezidente sau stabilite în Regatul Unit. Regatul Unit a continuat să participe la programele UE și să contribuie la bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020. Curtea de Justiție a Uniunii Europene și-a menținut competența în privința Regatului Unit în perioada de tranziție. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește interpretarea și punerea în aplicare a acordului de retragere.

De asemenea, Regatul Unit a continuat să aplice politicile UE în domeniul justiției și afacerilor interne, inclusiv mandatul european de arestare. Politica externă și de securitate comună a UE s-a aplicat Regatului Unit în perioada de tranziție, iar Regatul Unit a trebuit să pună în aplicare regimurile de sancțiuni ale UE și să sprijine declarațiile și pozițiile UE în țările terțe și organizațiile internaționale. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău